TrosKompas

40514419732.jpg

Grace Jones: Bloodlight and Bami (2017)

Documentairemaakster Sophie Fiennes toont de vele kanten van de extravagante artiest Grace Jones in een film, die afwisselend vertederend, spectaculair, openhartig en overdonderend is.

Sophie Fiennes, de zus van acteurs Ralph en Joseph, werkte in het verleden achter de schermen geregeld samen met regisseur Peter Greenaway, maar heeft inmiddels zelf ook al een handvol documentaires op haar naam staan. Een van haar eerste films, ‘Hoover Street revival’, ging over een predikant in Los Angeles, eerwaarde Noel Jones, de broer van Grace Jones. De lange, slanke, zwarte, energieke verschijning die Grace Jones zelfs nu op haar zeventigste nog altijd is, maakte in de jaren zeventig en tachtig veel indruk. Haar discoversie van ‘La vie en rose’, een cover van Edith Piafs bekende klassieker, maakte van haar een wereldster, en enkele hits later belandde zangeres, fotomodel en performer Grace Jones als actrice in de James Bond-film ‘A view to a kill’. Na het zien van de film over haar broer, vertrouwde Grace het Sophie Fiennes wel toe een film over haar te maken.

Géén archiefbeelden
Wat opvalt aan deze docu is het gebrek aan archiefbeelden: geen oude fragmenten van Grace, geen interviews met anderen óver haar. Fiennes heeft Grace vijf jaar lang zelf gevolgd, van tv-studio naar hotel, en van opnamestudio naar familie in Jamaica. Het beeld dat uit die veelal grofkorrelige opnamen naar voren komt is dat van een eigenzinnige, zelfbewuste vrouw, die zowel kil en zakelijk kan zijn wanneer het nodig is als warm en liefdevol wanneer het kan. Een prachtige scène speelt zich af in een Franse tv-studio, waar een gladde producent Grace ‘La vie en rose’ wil laten zingen met halfnaakte achtergrondzangeressen. Grace is woedend:
“Ik lijk wel een hoerenmadam. Ik vind het sneu voor die lieve meisjes, maar zo ga ik niet met ze in beeld.” De achronologisch gemonteerde beelden worden doorsneden met fragmenten van een recent optreden uit 2016 in Dublin. Die wervelende podiumbeelden van een extravagant uitgedoste Grace in topvorm vormen het hoogtepunt van een ongewoon portret van deze unieke persoonlijkheid.