TrosKompas

Utoya.jpg

Utøya, 22. juli (2018)

In 2011 schoot een rechtse terrorist op het Noorse eiland Utøya 69 kinderen dood. In deze realistische en heftige film zien we de verwarring en paniek op het eiland in één 72 minuten durende take.

We zitten op het veiligste plekje op aarde”, zegt de achttienjarige Kaja (Andrea Berntzen) als ze gebeld wordt omdat er een bomexplosie is geweest in Oslo. Enkele minuten later horen zij en de andere jongeren van een politiek kamp geweerschoten. Eerst verstoppen ze zich, daarna vluchten ze terwijl de schoten van overal lijken te komen. De camera zit midden tussen de kinderen. Dat geeft het gejaagde gevoel van de openingsscène van ‘Saving Private Ryan’ en zorgt ervoor dat je zelf ook weg wil duiken.

72 minuten
Extra knap is dat de laatste 72 minuten (precies zo lang als de schutter bleef schieten) van de film in één take opgenomen zijn, wat een ongelooflijke prestatie is. Dat deel van de film werd vijf keer opgenomen en de vierde take werd in zijn geheel gebruikt. Vergeet dat technisch hoogstandje trouwens meteen, anders denk je al die minuten hoe de cameraman achter iedereen aan heeft moeten rennen. En dat terwijl de film juist zo goed de angst en onzekerheid laat zien. Waar moeten we heen? Leven mijn vrienden nog? Het is ook sterk dat de dader geen naam krijgt en slechts als schim in beeld komt. Meer aandacht verdient die griezel niet.