TrosKompas

Death1.jpg

The death of Stalin (2018)

De dood van Stalin leidt 65 jaar na dato tot deze messcherpe zwarte komedie. Een sterrencast geeft gestalte aan de top van het Kremlin van 1953, met een glansrol voor Steve Buscemi.

In deze tijd van een hernieuwde Koude Oorlog begint president Poetin zich steeds meer als een moderne Stalin te gedragen, inclusief het laten vermoorden van politieke tegenstanders. De timing is dus uitstekend voor filmmaker Armando Iannucci, bekend van onder anderen de series ‘The thick of it’ en ‘Veep’, om een stripboek over Stalins dood te verfilmen. Hoe absurd het verhaal af en toe ook overkomt, het is wel degelijk gebaseerd op ware gebeurtenissen. In werkelijkheid viel er waarschijnlijk wel minder te lachen dan in deze humoristische interpretatie van de geschiedenis. In 1953 had Josef Stalin er al ruim dertig jaar op zitten als brute alleenheerser van de Sovjet-Unie. Zijn bewind had naar schatting aan tien tot twintig miljoen Russen het leven gekost. Menigeen zat dus al stilletjes te wachten op de dag dat Stalin zou overlijden.

Machtsspel
Wanneer Stalin (Adrian McLoughlin) op een ochtend een beroerte krijgt en in zijn werkkamer gevonden wordt, liggend in een plas urine, weten de toppolitici niet hoe snel ze zich moeten melden. Vertraging kan als disloyaliteit worden gezien, en dus komt Chroestsjov (Steve Buscemi) zelfs in z’n pyjama opdraven. Niemand durft een dokter te halen, want alle goede artsen zijn naar Siberië verbannen. Na twee dagen overlijdt Stalin dan toch en dan ontspint zich een machtsspel waar de honden geen brood van lusten. Stalins adjunct Malenkow (Jeffrey Tambor) neemt formeel de macht over, maar hoofd veiligheidsdienst Beria (Simon Russell Beale) heeft andere plannen. Hij heeft van iedereen een dossier en wordt alom gevreesd. De makers kozen ervoor de film Engelstalig te maken. Commercieel handig, maar ook praktisch gezien de enige manier om deze groep geweldige acteurs te kunnen inzetten. Satire van dit niveau komt helaas veel te weinig langs. Een topprestatie waar niets op valt af te dingen.