TrosKompas

Wilde_Stad_31okt_2.jpg

De wilde stad (2018)

4
Zelfs in de grootste en meest toeristische stad van Nederland bruist het van het dierenleven. In het vrolijke en originele ‘De wilde stad’ zien we rivierkreeften, halsbandparkieten, slechtvalken en vossen op allerlei locaties.

Natuurdocumentaires zijn vaak serieus van toon en laten exotische dieren zien op plekken waar je nooit komt. ‘De wilde stad’ laat juist veel voorkomende dieren zien op druk bezochte Amsterdamse plekken zoals het Centraal Station, het Amstel Hotel of het Vondelpark. In de hoofdstad leven bijvoorbeeld net zo veel ratten als Amsterdammers. Via de kat Abatutu (de enige ‘acteur’ in de film, hij speelde ook al in ‘Wiplala’) zien we al die bijzondere gasten in de stad. Van de Amerikaanse rivierkreeft die de grachten bevolkt tot de slechtvalk die het kantoorgebouw van ABN Amro als woonplaats koos. Het filmen van die roofvogel leverde nog een verontrustend telefoontje naar de politie op. De cameraman was aangezien voor een terrorist met ‘bivakmuts en bazooka’.

Komisch
De komische observaties van de wat vadsige kat (met de voice-over van Martijn Fischer) werken goed. Net als de vrolijke liedjes van Spinvis wanneer een meerkoet weinig talent blijkt te hebben als nestbouwer. Het lijkt wel ‘Animal crackers’ en het is dan ook vast geen toeval dat er een boot met de naam ‘André van Duin’ door het beeld vaart. De soundtrack bevat ook liedjes van Manke Nelis en andere meezingers die goed passen bij de luchtige beelden van dieren tijdens Koningsdag of zeemeeuwen die een maaltje halen op de Albert Cuypmarkt. Op zich niet ongewoon, maar als je deze beesten ziet knokken om een mootje vis, levert dat toch grappige beelden op. Net zoals de eendenkuikens die zich vanuit hun nest op de vijfde etage roekeloos naar beneden storten, wanhopig fladderend met hun donzige vleugeltjes. Ze bonzen angstig hard op het beton, wat je de schrik om het hart doet slaan. Maar ze mankeren niets. De volgende scène is hard en grappig tegelijk, met naar boven starende en likkebaardende katten. Gelukkig zien we niet hoe ze een eendje vangen. Geen haute cuisine voor die laag-bij-de-grondse straatkatten.

Vondelpark
De Amerikaanse rivierkreeften belanden tegenwoordig wel op restaurantbordjes. Maar er blijven er genoeg over. We zien hoe ze over de straten lopen en zelfs hoe eentje zich met zijn scharen verdedigt tegen een kat. Het is een kant van de stad die je niet snel ziet. Net zoals de wonderbaarlijke formatie
die duizenden spreeuwen maken boven de Zuidas, de eekhoornbrug waar angstige roodstaarten zich over haasten en de paddenorgies in het Vondelpark. Tussen de komische en fascinerende beelden door strooit ‘De wilde stad’ gedoseerd met leuke weetjes. Dat duiven een partner kiezen met een zo afwijkend mogelijk verenkleed om de kans op inteelt te verkleinen, bijvoorbeeld. Of dat ratten het kneusje van de groep laten voorproeven om niet de hele kolonie te laten vergiftigen. ‘De wilde stad’ is een heerlijk eigenzinnige natuurdocumentaire over de stad die iedereen kent, maar niemand op deze manier gezien heeft.