TrosKompas

Marlina-the-Murderer_st_1_jpg_sd-high.jpg

Marlina the murderer in four acts (2018)

4
Het gebeurt zelden dat een Indonesische film de Nederlandse bioscopen haalt. De gewelddadige actiefilms ‘The raid’ en ‘The raid 2’ waren uitzonderingen. Nu is er dan deze schitterend gefilmde oosterse ‘western’ over Marlina.

Oudere Nederlanders kunnen het rijtje Indonesische eilanden vast nog in de juiste volgorde opdreunen: Sumatra, Java, Bali, Lombok, Soembawa, Soemba, Flores, Timor… Inmiddels hebben veel landgenoten weleens een bezoek gebracht aan Java, of genoten van een strandvakantie op Bali, maar Soemba is voor de meesten wellicht slechts een vage echo uit het verleden. Dat gaat de prachtige film ‘Marlina the murderer in four acts’ veranderen. De gerenommeerde Indonesische filmmaker Garin Nugroho (‘Opera Jawa’) bedacht het concept van de film en gaf zijn vrouwelijke collega Mouly Surya de kans het project te verwezenlijken. Surya maakte er een oogstrelende western van, met een belangrijke rol voor het bijzondere, zeer droge, landschap van Soemba.

Eerst kippensoep
Marlina (Marsha Timothy) woont in een afgelegen huisje met haar koeien en schapen. De mummie van haar overleden man zit nog in een hoek van de woonkamer, geheel volgens de lokale traditie. Op een dag komt de gangster Markus (Egy Fedly) bij Marlina langs. Hij kondigt aan dat zijn bende onderweg is om haar van haar veestapel te beroven en haar te verkrachten. Maar eerst willen ze een maaltijd, het liefst kippensoep. Nadat de zevenkoppige bende gearriveerd is, maakt Marlina haar naam uit de titel waar, en in de tweede akte loopt ze over straat met het afgehakte hoofd van Markus in haar hand. Samen met de hoogzwangere buurvrouw Novi (Dea Panendra) gaat ze op weg naar de politie. Echter, nog niet alle bendeleden zijn uitgeschakeld… Marlina is een onverstoorbaar type dat doelgericht te werk gaat; een feministisch boegbeeld in het conservatieve Indonesië. Surya heeft goed gekeken naar films als Tarantino’s ‘The hateful eight’ en heeft humor en sfeervolle muziek ingezet. ‘Marlina…’ is een aanrader.