TrosKompas

TVK1804_14_15_04.jpg

Downsizing (2018)

3
In ‘Downsizing’ laat een deel van de mensheid zich verkleinen om de wereld te redden. Paul Safranek merkt echter dat de kleine wereld herkenbare problemen heeft. Minder is meer… van hetzelfde!

Films met kleine mensjes zijn van alle tijden, van ‘Gulliver’s travels’ tot ‘Pinkeltje’ en natuurlijk ‘Honey, I shrunk the kids’. ‘Downsizing’ wijkt af van die voorgangers omdat het verkleinen hier gezien wordt als oplossing voor overbevolking en vervuiling. Volgens wetenschappers produceert een dorpje met 13 cm kleine mensen nauwelijks vuilnis. Goed nieuws voor toekomstige generaties, maar in deze film blijkt dat mensen zich vooral om financiële redenen laten verkleinen. Kleine huisjes en auto’s kosten immers maar een fractie van grote. Ook Paul Safranek (Matt Damon) kiest voor verkleining. Dode lichaamsdelen verkleinen niet mee en dus wordt Pauls haar afgeschoren en worden zijn tanden getrokken. Brrrr.

Mag het wat minder?
Eenmaal in Pleasureland, een resort voor kleine mensen, beschikt Paul weliswaar over een enorm landhuis, maar blijkt het leven verder vooral vertrouwde problemen te hebben. Ook hier worden mensen uitgebuit en proberen anderen juist overal een slaatje uit te slaan. Die thema’s tillen de film aan de ene kant uit boven de komische actie van ‘Honey, I shrunk the kids’. Aan de andere kant wordt de film er wat gewoontjes van. Terwijl het juist zo aardig zou zijn geweest om minimensjes op een taartschep opgetild te zien worden, of bijvoorbeeld Paul te zien zeulen met een enorme roos. Het drama had best wat ‘gedownsized’ mogen worden…