TrosKompas

TVK1801_14_15_08.jpg

A Ciambra (2017)

De speelfilm ‘A Ciambra’ biedt een realistisch inkijkje in de Roma-gemeenschap in Zuid-Italië. De veertienjarige hoofdpersoon Pio worstelt met zijn criminele familie, een Afrikaanse immigrant en zijn eigen geweten.

De Italiaans-Amerikaanse filmmaker Jonas Carpignano komt al enkele jaren in het Zuid-Italiaanse plaatsje Gioia Tauro. Hij maakte er eerder een korte film met de titel ‘A Ciambra’, genoemd naar de wetteloze Roma-wijk Ciambra. Daarna liet hij een jonge bewoner uit die wijk, Pio, een rol spelen in zijn eerste speelfilm ‘Mediterranea’, die in 2015 hoge ogen gooide op het filmfestival van Cannes. Na dat succes keerde Carpignano terug naar die Roma-wijk om zijn eerdere korte film uit te werken tot deze nieuwe speelfilm. De amateur-acteur Pio Amato en zijn Roma-familie spelen hierin min of meer zichzelf, en Koudous Seihon, die in ‘Mediterranea’ de hoofdrol vertolkte, is hier de criminele immigrant Ayiva uit Burkina Faso.

Dramatische climax
Pio moet lijdzaam toezien dat zijn vader en oudere broer het huishoudgeld op criminele wijze verkrijgen. Hij zou graag meegaan op strooptocht, maar wordt door de ouderen nog niet serieus genomen. Wanneer de politie het Roma-bolwerk Ciambra binnenvalt en zijn familie arresteert, neemt Pio zijn verantwoordelijkheid. Door koffers uit treinen te stelen en de spullen door te verkopen kan hij zijn oma verrassen met huishoudgeld. Hij moet echter rekening houden met een wankel evenwicht tussen de Roma, de maffia, de Afrikaanse immigranten en de politie. Regisseur Carpignano weet een ruige werkelijkheid te scheppen die haast documentair gefilmd is, mede door gebruik te maken van lokale bewoners die min of meer hun eigen levens vertolken. Het script is wel fictie, geschreven door Carpignano zelf. De film is rauw, meeslepend en overdonderend.