TrosKompas

Wonder-Wheel-8-1600x900-c-default.jpg

Wonder wheel (2017)

3
De 82-jarige regisseur Woody Allen imponeert visueel met een kermis in verval. Dat beeld correspondeert fraai met de lotgevallen van een gezin in de problemen.

Net als in ‘Café society’ van vorig jaar kijkt Woody Allen in ‘Wonder wheel’ terug in de tijd. Werd daar het filmklimaat in de jaren 30 belicht, hier zien we het leven in de jaren 50. Uiteraard wist de regisseur weer enkele grote namen te strikken. Jim Belushi speelt de eigenaar van een draaimolen op Coney Island, een grote kermis nabij Manhattan. Kate Winslet speelt zijn vrouw Ginny, die als serveerster werkt en niet erg gelukkig is in haar huwelijk. Justin Timberlake gebruikt zijn charisma optimaal voor de rol van een badmeester op wie zowel Ginny als haar dochter Carolina (Juno Temple) een oogje heeft. Ondertussen wordt Carolina ook nog gezocht door de maffiabende van haar ex.

Doorkijkjes
Justin Timberlake is de verteller van het verhaal en praat direct in de camera tot de kijker. De kracht in het verhaal zit in de fraaie beelden. De ouderwets aandoende credits brengen je al meteen enkele decennia terug in de tijd en de fraaie doorkijkjes over houten huisjes naar het reuzenrad uit de titel en andere attracties doen de rest. Maar Coney Island zorgt niet alleen voor fraaie plaatjes. Een kermis vertegenwoordigt gezelligheid en lol, maar een kermis in verval is meteen dubbel treurig. En als dan het leven van de hoofdrolspelers ook al niet erg rooskleurig blijkt, werken beeld en verhaal optimaal samen.

Treurnis
De badmeester zou bijvoorbeeld liever goede boeken schrijven, maar houdt zijn makkelijke baantje. De carrouseleigenaar verdient nauwelijks droog brood op de kermis, maar weet niet wat hij anders moet doen. Zijn vrouw was ooit actrice en verlangt terug naar de tijd waarin ze aanbeden werd. En haar dochter heeft spijt van het huwelijk met een maffiabaas die nu een prijs op haar hoofd heeft gezet. De boodschap is duidelijk: leven in een attractiepark is niet altijd een pretje. Net zoals een clown niet 24 uur per dag lachend door het leven gaat.

Te intelligent
Die boodschap is prima en komt goed over, maar erg origineel is-ie niet, en het verhaal heeft ook weinig frisheid. Daarnaast praten de hoofdpersonen met veel meer intelligentie dan hun sociale standing doet vermoeden, en dat leidt wat af. Van de door Kate Winslet vertolkte gewezen actrice verwacht je geen levenswijsheden als: “Als je ouder bent heb je meer meegemaakt en kun je makkelijker vergeten. Gelukkig maar, want anders zou de wereld een puinhoop zijn.” ‘Wonder wheel’ is niet de beste Woody Allen van de laatste jaren, maar wel een lekker melancholische film, op een locatie die veel visuele flair biedt.