TrosKompas

TVK1751_14_15_07.jpg

Wonders at the sea 3d (2017)

Na alle eerdere natuurseries en -documentaires op tv en in de bioscoop, voegt deze film nu het 3D-element toe. De docu werd gemaakt door de familie Cousteau, de grondleggers van de onderwaterfilm.

Wie bekend is met duiken kent het verhaal. De Franse marineofficier Jacques-Yves Cousteau was in 1943 de uitvinder van de aqua-
long. In de decennia erna zou hij met zijn schip Calypso als onderzoeker de wereldzeeën bevaren en zijn belevenissen onderwater filmen. Hele generaties televisiekijkers zaten voor de buis als er weer een nieuwe aflevering van werd uitgezonden. Zijn zoon Jean-Michel werd op de Calypso grootgebracht en is net zo bezeten van de oceanen als zijn vader was. Jean-Michel maakte nu de film ‘Wonders of the sea 3D’ om aandacht te vragen voor de gevaren die het fascinerende zeeleven bedreigen. Zijn zoon Fabien en dochter Celine vergezellen hem aan boord. Het commentaar wordt ingesproken door mede-producent Arnold Schwarzenegger.

Wonderlijke schepselen
Voor deze productie werd gefilmd voor de kust van Fiji, de Bahama’s, Californië, Mexico en Zuid-Frankrijk. Voor een natuurdocu bevat de film relatief veel interviews en scènes aan wal. Cousteau geeft daar wel een persoonlijke draai aan door uit te weiden over zijn ouders en zijn eigen jeugd. De voornaamste ecoboodschap van Cousteau is bekend: respecteer het milieu; de klimaatverandering bedreigt het leven in zee en daarmee ook het leven op het land. De beelden van het zeeleven zijn zeer de moeite waard. De 3D-camera’s voegen diepte toe, maar leveren geen spectaculaire meerwaarde op. Het echte vuurwerk komt van de wonderlijke schepselen die in de diepzee in totale duisternis leven en daarom voor hun eigen verlichting zorgen. ‘Wonders of the sea 3D’ is geen must-see, maar wel een verantwoorde, veilige en aangename keuze voor ouders om samen met hun kinderen te gaan bekijken.