TrosKompas

TVK1748_14_15_07.jpg

Vele hemels boven de zevende (2017)

4
Levensechte karakters worstelen met identiteit en het zoeken naar geluk in opnieuw een knappe film van onze zuiderburen, ditmaal gebaseerd op het goed verkochte boek van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck.

“Als er zich tragedies afspelen, is uw moeder in grote vorm.” ‘Vele hemels boven de zevende’ is een tragisch familiedrama over drie generaties binnen dezelfde familie. De jongste generatie , het puberende nichtje van Eva, gaat naar de middelbare school en valt daar overal buiten, haar moeder is ongelukkig in haar huwelijk, haar opa herbergt een geheim en leeft in de schaduw van zijn overheersende vrouw en haar tante Eva (Brit van Hoof) probeert overal te helpen, maar komt daardoor nooit toe aan zichzelf.

Pijnlijke eettafelsituaties
Wat deze film zo goed maakt zijn de realistische karakters. In woord (‘Zotteke’) en gedrag (weglopen als het moeilijk wordt) worden het personen van vlees en bloed en daardoor zijn de eettafelsituaties pijnlijk herkenbaar. Daar komt bij dat er al snel paralellen te vinden zijn tussen de diverse problemen. Het draait uiteindelijk in elk leven om de vraag: ben je tevreden met je leven of niet? Dat levert een sterk en knap gespeeld drama op, met fraaie visuele intermezzo’s en geweldige dialogen die erin slagen tegelijkertijd grappig én tragisch te zijn. Een aanrader voor de liefhebbers van het betere drama.