TrosKompas

TVK1746_14_15_05.jpg

Thank you for your service (2017)

2
Een bedankje kon er soms nog net vanaf voor de soldaten die onder gevaarlijke omstandigheden dienst deden in bijvoorbeeld Irak. ‘Thank you for your service’ vertelt hun traumatische verhaal.

Onder vuur genomen worden door vijandelijke scherpschutters is erg, maar eenmaal terug in de VS hebben de soldaten nog een strijd te leveren. ‘Thank you for your service’ gaat over hun trauma’s, het totale gebrek aan erkenning en de onmacht van de overheid om de getraumatiseerde soldaten te helpen.

Grote achterstand
Adam Schumann (Miles Teller) is een van die veteranen. Terug in de VS blijft hij worstelen met oorlogstrauma’s, die opduiken in nachtmerries of als hij een computerspel speelt, en die ervoor zorgen dat hij steeds verder aftakelt. Hij is niet de enige, elke dag plegen 22 oorlogsveteranen zelfmoord. Adam verdringt eerst zijn problemen met drank en verbergt zijn nachtmerries, tot het echt niet meer gaat en hij toch hulp probeert te zoeken. Maar dat valt niet mee. De achterstand in het zorgcentrum bedraagt ruim acht maanden en hogere officieren nemen de klachten van getraumatiseerde soldaten totaal niet serieus.

Bitter en pessimistisch
‘Thank you for you service’ is een bitter en pessimistisch portret van soldaten in nood. De boodschap is helder en duidelijk, maar door het realisme en de algehele neerslachtigheid voelt de film steeds meer als een documentaire en mis je de wat luchtigere benadering die het drama langer boeiend had gehouden.