TrosKompas

TVK1739_14_15_02.jpg

Dikkertje Dap (2017)

Nederland heeft een naam hoog te houden op het gebied van familiefilms en ‘Dikkertje Dap’ is een schot in de roos. Een heerlijke film op basis van het versje van Annie M.G. Schmidt.

Het versje van Annie M.G. telt nog geen tweehonderd woorden, en biedt naast een jongetje dat Dikkertje heet, rode laarsjes (voor de regen), een giraf, een trappetje en het tijdstip kwart over zeven weinig aanknopingspunten. En Artis, maar die Amsterdamse dierentuin heeft in de film plaatsgemaakt voor de GaiaZOO in Kerkrade. Toch is er op basis van dat minimale versje een volwaardige film gemaakt die de sfeer van het liedje in ere houdt en een nostalgisch gevoel geeft zonder ouderwets te worden. Dikkertje Dap is de kleinzoon van een dierentuinmedewerker en hij is tegelijk geboren met de giraf Raf. Nu het ventje naar school gaat, wil hij zijn giraffenvriendje meenemen. Maar dat gaat niet zo makkelijk.

Feest
De versjesverfilming van regisseur Barbara Bredero (van de eerste drie ‘Mees Kees’-films) is van begin tot eind een feest. Vanaf het moment dat Dikkertje met drie ballonnen door de dierentuin rent en alle dieren groet tot het strogevecht met de nagemaakte, maar geloofwaardige giraf en de opbloeiende liefde tussen opa Dik (Martijn Fischer) en Juf (Dolores Leeuwin). Ook de aankleding is perfect, met overal houten huizen en bruggetjes die voor de juiste sfeer zorgen, tot de giraffenlamp en de blouse met giraffenprint van Dikkertje. ‘Dikkertje Dap’ is een fantastische film over vriendschap, met een glansrol voor de jonge Liam de Vries die heerlijk ongedwongen de titelrol speelt. ‘Dikkertje Dap’ is een van de beste familiefilms van de laatste jaren, laat de volgende versjesverfilming maar komen!