TrosKompas

TVK1732_14_15_02.jpg

The hitman's bodyguard (2017)

Een bodyguard moet een huurmoordenaar heelhuids van A naar B brengen. Het levert met ‘The hitman’s bodyguard’ een komisch actiespektakel op, met een grote rol voor Nederland.

Als bodyguard was Michael Bryce (Ryan Reynolds) de beste in zijn vak. Maar sinds een cliënt vermoord werd tijdens onder zijn hoede, is Bryce zowel persoonlijk als beroepsmatig afgegleden naar een bedenkelijk niveau. Dan krijgt hij de kans om zijn reputatie te herstellen. Bryce moet binnen een etmaal de beruchte huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) van Londen naar het internationaal Gerechtshof in Den Haag brengen. Kincaid gaat hier getuigen tegen de Oost-Europese dictator Vladislav Dukhovich (Gary Oldman). Bryce en Kincaid hebben een bloedhekel aan elkaar. Toch moeten ze samenwerken, omdat Dukhovich overal handlangers heeft die ervoor moeten zorgen dat het duo nooit in Den Haag zal arriveren.

Chemie
Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson hebben allebei hun sporen verdiend in het actiekomedie-genre. De 68-jarige Jackson met films als ‘Pulp fiction’ en Die hard with a vengeance’ en Reynolds (40) schitterde in ‘Blade: Trinity’ en ‘Deadpool’. Dus wat gebeurt er als je deze twee acteurs bij elkaar zet in één film? Minder vuurwerk dan je zou verwachten, helaas. Wij hoopten dat één plus één in deze combinatie drie zou worden. Maar het samenkomen van de twee leidt niet tot iets groters dan de som der delen. Oftewel; de chemie ontbreekt.

Schitteren
Het samenspel mag dan wat mat zijn, de twee acteurs hebben genoeg scènes afzonderlijk van elkaar waarin ze schitteren. Jackson is op dreef in een intens moment waarin zijn personage wordt afgevoerd in een arrestantenbusje, deze vervolgens door terroristen wordt klemgereden en opgeblazen. Zijn Kincaid weet in een kakafonie van explosies en vuurgeweld ternauwernood te ontsnappen. En Reynolds weet al bij het begin van de film de lachers op zijn hand te krijgen. Hij begint als arrogante top-bodyguard, die afzakt naar een smoezelige beschermer van door-gesnoven zakenmannen. Klinkt zielig, maar met gortdroge galgenhumor wordt zijn teloorgang hilarisch.

Leerschool
Regisseur Patrick Hughes maakte hiervoor ‘The expendables 3’, dus hij had een goede leerschool wat actie betreft. Zijn kunde is te zien in subtiele shots. Zoals die waarin de camera hoog in de lucht een stad laat zien, terwijl er rechts plots een helikopter rakelings langs sjeest. Het beeld trilt even, door de luchtdruk die de helikopter veroorzaakt. Maar het vliegtuig is later met computereffecten toegevoegd, dus het beeld hoeft niet te trillen. Dat dit het wel doet, geeft je als kijker het gevoel dat je echt in de lucht zit. Zelfde geval met een camera die een vuurgevecht filmt, en bloedspatten op de lens krijgt. Ook hierdoor zit je als kijker gevoelsmatig eerste rang tussen de actie.

Grachten
En dan hebben we het nog niet eens over de échte, alle remmen los actie, waar ‘The hitman’s bodyguard’ ons op trakteert. Met als extra leuke bonus, dat deze adrenaline-verhogende momenten zich voor een groot deel in Amsterdam afspelen (zie kader). En wat ziet dat er indrukwekkend uit! Een speedboot die vol gas door de Amsterdamse grachten racet (net als in ‘Amsterdamned’, alleen werden die opnames in de Utrechtse grachten gemaakt), auto’s en motoren die met hoge snelheid en piepende banden door de nauwe straatjes scheren, op elkaar botsen, en op spectaculaire wijze in het water kukelen. Er worden bazooka’s in de binnenstad afgevuurd en waterfietsen dan wel gewone fietsen worden tot puin gevaren dan wel gereden. Bloemenstalletjes en eettentjes exploderen, en het is allemaal echt op locatie. Je herkent het Rijksmuseum, de Nieuwmarkt, de Reguliersgracht, het museumplein, en meer toeristische plekken.

Extraatje
Ook herken je een paar Nederlandse acteurs. Hun speeltijd varieert van minuscuul (Abbey Hoes heeft een knipper-met-je-ogen-en-je-mist-het rolletje als bloemenverkoopster) tot heel aardig (Barry Atsma duikt op als openbaar aanklager) tot imposant: Tine Joustra is de hele film door te zien als de hoge Interpolfunctionaris Renata Casoria. Het Hollandse aspect is een erg leuk extraatje aan ‘The hitman’s bodyguard’.