TrosKompas

1Alien-Covenant-Trailer-Breakdown-59.jpg

Alien: convenant (2017)

Bijna veertig jaar na zijn klassieker ‘Alien’ stort regisseur Ridley Scott zich weer in de strijd tussen ruimtevaarder en ruimtebeest in ‘Alien: Covenant’.

Het ruimteschip Covenant is op weg naar een planeet om te koloniseren. De reis zal nog zeven jaar duren, maar dan is er een onverwacht signaal van een andere planeet, waar ook leven mogelijk is. Die is vlakbij en de bemanning besluit erheen te gaan. Bij aankomst lijken de omstandigheden en de locatie haast te mooi om waar te zijn… Dat is ook zo, want levensgevaarlijke aliens wachten likkebaardend de nieuwe bezoekers af.

Witte reuzen
‘Alien’ (1979) kreeg een hele rits (in kwaliteit aflopende) opvolgers, waar Ridley Scott niets mee van doen had. Toen de oude meester aangaf weer een ‘Alien’-film te gaan maken, waren de verwachtingen hooggespannen. Maar het resultaat viel tegen. Vrees niet, we hebben het niet over ‘Alien: Covenant’, maar over ‘Prometheus’ (2012). Deze speelde zich, zoals dat zo mooi heet, in hetzelfde universum af als ‘Alien’. Maar de aliens hadden zich waarschijnlijk achter een planeet verstopt, want die kwamen niet voor in ‘Prometheus’. Wel waren er grote witte reuzen en was er een hoop filosofisch geneuzel.

Intense momenten
Dat was een gemiste kans, die Scott rechtzet met deze opvolger. Hij geeft de kijker nu weer wat je van een ‘Alien’-film verwacht: enge ruimtebeesten die jacht maken op de menselijke crew van een ruimteschip. Het levert intense momenten op en de bijna tachtigjarige Scott houdt zich niet in bij bloederige scènes.

Sterke Fassbender
De Ellen Ripley-figuur (vier films lang vertolkt door Sigourney Weaver) uit dit deel heet Daniels, gespeeld door Katherine Waterston. Ook zij is in het begin een wat timide bemanningslid, dat zich in de film ontwikkelt tot een stoere dame, die je graag volgt in haar strijd tegen de aliens. Maar de ster van de film is Michael Fassbender als androïde. Je krijgt er zelfs twee voor de prijs van één: Fassbender is zowel David uit ‘Prometheus’ als Walter; dit is ook een androïde, maar de geavanceerdere versie van zijn oudere broer. De twee robots hebben lange gesprekken met elkaar over hun rol ten opzichte van de mens: moet die dienend zijn of juist heersend?

Sowieso beter
Die conversaties zijn soms interessant, maar ze leggen ook de makke van ‘Alien: Covenant’ bloot. De kracht van de eerste ‘Alien’ was juist zijn eenvoud: een buitenaards wezen belaagt een ruimteschip, klaar. De filosofische gesprekken geven ‘Alien: Covenant’ wel diepgang, maar halen tegelijkertijd de vaart uit de film. ‘Prometheus’ had hier bijna de hele film last van en deze opvolger maar voor de helft, dus deze nieuwste ‘Alien’ is sowieso beter. Maar het zou fijn zijn als Ridley Scott zich in een volgend deel (dat hij al heeft toegezegd te willen maken) weer puur op het kat-en-muisspel tussen mens en beest wil concentreren.
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.