TrosKompas

TVK1715_13_05.jpg

Bram Fischer (2017)

Films over Nelson Mandela zijn er de laatste jaren wel meer gemaakt, maar regisseur Jean van de Velde focust op de grote rol van diens advocaat Bram Fischer, die wist te voorkomen dat Mandela in 1963 de doodstraf kreeg.

Regisseur Jean van de Velde werd zelf in 1957 in Afrika geboren, in het toenmalige Belgisch-Congo. In zijn filmcarrière is zijn betrokkenheid bij dat continent terug te vinden in de films ‘Wit licht’, over kindsoldaten, en ‘Hoe duur was de suiker’, over (uit Afrika afkomstige) zwarte slaven in Suriname. Ditmaal richt Van de Velde zich op de donkere geschiedenis van Zuid-Afrika. Andere filmmakers lieten in films als ‘Goodbye Bafana’, ‘Invictus’ en ‘Mandela: Long walk to freedom’ al diverse aspecten van Mandela’s leven aan bod komen, maar Van de Velde koos voor een meer originele invalshoek. Het proces waarbij Mandela in 1963 tot levenslang werd veroordeeld kwam in die titels amper aan bod en de rol van advocaat Bram Fischer bleef al helemaal onderbelicht. Van de Velde brengt hier een welverdiend eerbetoon aan de moedige Fischer, die als strafpleiter en Deken van de Orde van advocaten de uitdaging aanging om Mandela en negen andere verdachten van sabotage te verdedigen. Fischer droeg echter een geheim met zich mee…

Weergaloze rol
Het repressieve Apartheidsregime had begin jaren zestig het ANC en de Communistische Partij verboden en ANC-leider Mandela gearresteerd. In 1963 wordt bij een politie-inval op een boerderij in het plaatsje Rivonia een netwerk van politieke activisten opgepakt, waaronder de kopstukken van het gewapend verzet van het ANC. Hun plannen voor een guerrillaoorlog worden daarbij ook ontdekt. Advocaat Bram Fischer (Peter Paul Muller) maakt stiekem ook deel uit van deze groepering, maar was door toeval niet bij de inval aanwezig. Hij kan dus ongehinderd de verdediging in de rechtbank voeren, maar gaandeweg gaat aanklager Yutar (José Domingos) hem ook verdenken. Ondanks gevaar voor zijn leven en zijn gezin neemt Fischer grote risico’s om zijn medestrijders zo goed mogelijk te helpen. Van de Velde levert een prachtige, ontroerende film af over een vergeten stuk geschiedenis. Peter Paul Muller is weergaloos als de rechtschapen Fischer. De film won eind maart de Publieksprijs op het Movies that Matter-festival.