TrosKompas

heleen.jpg

Het doet zo zeer (2017)

Bestsellerschrijfster Heleen van Royen was tot verrassing van velen met een eigen film doorgedrongen tot het recente filmfestival Rotterdam. In de documentaire ‘Het doet zo zeer’ volgt zij een jaar lang haar bejaarde moeder.

In culturele kringen wordt wel eens meewarig gedaan over schrijfster Heleen van Royen. Ze mag dan wel honderdduizenden boeken verkopen, maar ze is geen literair talent; ze is te commercieel om serieus te nemen; ze is exhibi-tionistisch en inhoudsloos. De aankondiging dat Van Royen een film had gemaakt, kon aanvan-kelijk dan ook op een flinke dosis scepsis rekenen. En hoe kon het eigenzinnige filmfestival IFFR haar film in hemelsnaam selecteren? Wie echter met een open blik het resultaat bekijkt, ziet een integere en ontroerende film. Heleen scheidde enkele jaren geleden van haar man, televisiemaker Ton van Royen, en keerde na jaren vanuit Portugal terug naar Nederland. Hier zag ze dat het niet zo goed ging met haar bejaarde moeder, mevrouw Breed (84). De oude dame zat op een flatje in Amsterdam-West, maar kwam de deur niet meer uit. Ze had een versleten heup, verging constant van de pijn en mompelde dag in dag uit ‘Pooh de pooh de puska. Het doet zo zeer’.

Liefdevol
Nadat begin 2015 beginnende dementie was geconstateerd bij mevrouw Breed, nam Heleen zich voor de laatste jaren van haar moeder wat draaglijker te maken en het proces daar naartoe te filmen. Ruim een jaar lang filmt Heleen de bezoekjes aan haar moeder. Soms komt ze er alleen voor een praatje, maar Heleen wil ook echt hulp bieden: mantelzorg. Alleen is haar moeder nogal eigenwijs en die wijst alle hulp af. Heleen toont zich echter een doorzetter. Ze laat een prefab-woning in haar Hilversumse achtertuin takelen en laat haar moeder daar naartoe verhuizen. De volgende stap is een heup-operatie voor de grijze dame. ‘Het doet zo zeer’ vertelt een herkenbaar en menselijk verhaal over liefde tussen kind en ouder, over de gebreken van ouderdom en over creatieve oplossingen voor de problemen van de vergrijzing. Met cameo’s van ex-man Ton, zoon Sam en vriend Bart geeft Heleen zich hier bloot op een oprechte, liefdevolle en humoristische manier als nooit tevoren.