TrosKompas

TVK1705_12_13_14.jpg

Paterson (2017)

De film ‘Paterson’ van de Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch heeft een dichtende buschauffeur als hoofdpersoon, en gaat over de schoonheid van poëzie en van het leven zelf.

Jim Jarmusch, die in 1980 debuteerde met de lowbudget undergroundfilm ‘Permanent vacation’, had in de jaren tachtig bescheiden succes met zijn ‘Stranger than paradise’ en ‘Down by law’. In de jaren negentig kreeg hij wat bredere bekendheid met zijn zwart-witwestern ‘Dead man’, waarin Johnny Depp de hoofdrol speelt, en zijn Neil Young-documentaire ‘Year of the horse’. Muziek is altijd een belangrijke factor geweest bij Jarmusch. Hij stelde ooit een Talking Heads-film samen en het afgelopen jaar maakte hij de documentaire ‘Gimme danger’ over Iggy Pop. Ook in het minimalistische ‘Paterson’ speelt muziek een rol, wanneer Patersons lieftallige vrouw Laura (Golshifteh Farahani) besluit zich toe te leggen op de gitaar. Op andere dagen gaat ze ineens vol enthousiasme cupcakes bakken, zelf kleding ontwerpen of het interieur opnieuw inrichten. Paterson (Adam Driver) leidt een eenvoudig, routinematig leven.
Hij staat om zes uur op en wandelt door zijn woonplaats Paterson, New Jersey naar de remise, waar hij op bus 23 stapt om de hele dag zijn vaste route te rijden.

Dichtende buschauffeur
Wanneer Paterson ’s avonds thuiskomt heeft Laura het eten klaar en vertelt ze hem over haar nieuwe creatieve plannen. Tussen zijn ritten door schrijft Paterson gedichten, die hij noteert in een klein boekje. Thuis leest hij Laura zijn nieuwe poëzie voor of leest hij zelf gedichten van de bekende dichter William Carlos Williams, die in de jaren veertig en vijftig een lang episch gedicht schreef met de titel ‘Paterson’, over de gelijknamige plaats in New Jersey. Dagelijks terugkerende elementen in het leven van Paterson zijn z’n scheefgezakte brievenbus, de ondeugende fratsen van bulldog Marvin en het pilsje in zijn stamkroeg. Problemen lijken er in Patersons wereld niet te bestaan en problemen die zich toch lijken aan te dienen blijken geen probleem te vormen. De film toont de idyllische liefde tussen Paterson en Laura, de tevredenheid met het leven en de liefde voor poëzie. Adam Driver is perfect gecast voor deze onderkoelde, sympathieke rol. ‘Paterson’ is een subtiel juweeltje voor mensen met een poëtische inborst.