TrosKompas

TVK1644_12_13_11.jpg

Hedi (2016)

De Tunesische film 'Hedi' werd begin dit jaar op het filmfestival in Berlijn bekroond met een Zilveren Beer.
Dit liefdesverhaal staat symbool voor de politieke veranderingen in Tunesië sinds de Arabische Lente daar begon.


De protesten en demonstraties van de Arabische Lente zijn in Libië en vooral Syrië gruwelijk uit de hand gelopen. De roep om verandering lijkt echter in Tunesië, waar het eind 2010 allemaal begon, wel tot iets goeds te hebben geleid. Alleenheerser Ben Ali werd gedwongen af te treden en er werden vrije verkiezingen gehouden. Filmmaker Mohamed Ben Attia, die eerder enkele korte films afleverde, toont in zijn eerste speelfilm 'Hedi' de dualiteit die momenteel in zijn vaderland heerst.

Traditie en moderniteit leven er naast elkaar en dit stelt mensen geregeld voor dilemma's, zoals hier verbeeld in het leven van autoverkoper Hedi (Majd Mastoura). Vanwege enkele terroristische aanslagen is de economie van Tunesië in zwaar weer beland. Hedi wordt door zijn baas naar de door toeristen verlaten badplaats Mahdia gestuurd om daar actief bij bedrijven langs te gaan en auto's te verkopen. Hedi maakt echter een totaal apathische indruk en gaat liever op het strand liggen dan zinloze verkooppraatjes te houden.

Mooie symboliek
Op het strand komt Hedi in contact met de aantrekkelijke en wereldwijze Rim (Rym Ben Messaoud). Al snel krijgen de twee een verhouding, maar wat Hedi er niet bij vertelt is dat hij in zijn geboorteplaats Kairouan is verloofd met de jonge Khedija (Omnia Ben Ghali), met wie hij enkele dagen later zal trouwen. Hedi's dominante moeder Baya heeft alles al perfect voor hem geregeld: een groot trouwfeest, woonruimte voor het jonge stel op de bovenverdieping van haar eigen huis en een goede toekomst onder haar vleugels. Het angstzweet breekt de jongeman uit bij het vooruitzicht van dit keurslijf en de energieke vrijbuiter Rim opent voor hem ineens het perspectief van een ander leven en een andere toekomst.

Hoofdrolspeler Majd Mastoura zit prachtig in zijn rol als de rustige autoverkoper die liever striptekenaar zou zijn. Hedi's moeder staat symbool voor de oude verstikkende politiek en traditie van het land, waar Rim de moderniteit vertegenwoordigt. 'Hedi' is een kleine film die absoluut een groot publiek verdient.