TrosKompas

the_infiltrator.jpg

The infiltrator (2016)

Sommige verhalen zijn zo bizar, dat ze wel waar moeten zijn. Zo’n verhaal biedt het echt gebeurde ‘The infiltrator’, waarin een undercoveragent diep in de organisatie van drugskoning Pablo Escobar weet door te dringen.

Je moet als kijker eerst een paar obstakels overwinnen. Hoofdrolspeler Bryan Cranston is voor ons Walter White. Vijf seizoenen lang speelde hij dit personage in de topserie ‘Breaking bad’, en het duurt even voordat wij de acteur los kunnen zien van die iconische rol. Daarnaast speelt de film zich af midden jaren tachtig: de tijd van schoudervullingen, getoupeerd haar en felle kleuren. Toen hip, nu gedateerd. Bepaalde types, die zo overdadig zijn behangen met goud en gekleed gaan in schreeuwerige pakken, zijn met die uitdossing soms lastig serieus te nemen.

Gezinsman
Maar goed, voor de kijker die daar uiteindelijk doorheen weet te kijken, ontvouwt zich een aangename en bij tijd en wijle erg spannende misdaadfilm. Cranston weet de twee gezichten van undercoveragent Robert Mazur prima neer te zetten. Aan de ene kant is hij de rustige man, die in een bescheiden optrekje een aangenaam gezinsleven leidt. Maar als Mazur aan het werk is transformeert hij in Bob Musella, een patserige witwasbankier. Zijn collega Kathy (Diane Kruger) doet zich voor als Musella’s verloofde.

Taart
Soms komen die twee werelden onzacht met elkaar in aanraking, wat gelijk de spannendste scènes oplevert. Zo zit Mazur met zijn echtgenote in een restaurant om hun trouwdag te vieren, als een van zijn criminele connecties toevallig langskomt. Mazur verandert onmiddellijk in Musella, stelt zijn vrouw voor als zijn secretaresse en scheldt de ober de huid vol. Want hoezo komt die opeens een taart brengen met ‘Gefeliciteerd’ erop? De ober kijkt ontredderd, zijn vrouw verbijsterd en de crimineel wantrouwend. Kan Mazur hem overtuigen?

Tralies
Bij de verwikkelingen tussen Mazur en Roberto Alcaino (Benjamin Bratt) leef je ook erg mee. Deze drugshandelaar blijkt een verrassend aardige, innemende man (en kleedt zich gelukkig niet over de top). Hij nodigt ‘Musella’ en diens verloofde Kathy bij hem en zijn gezin uit. Musella wordt vrienden met de sympathieke Alcaino, die zelf zegt: “Ik kwam naar dit land om kok te worden, maar er bleek alleen werk in de drugshandel te zitten.” Het breekt je hart hoe Alcaino blind vertrouwt op Musella, terwijl je weet dat hij hem uiteindelijk achter de tralies moet zien te krijgen.

Besef
En zo weet ‘The infiltrator’ toch te infiltreren in je gemoedstoestand. Met als realitycheck de foto’s van de echte personen, die bij de aftiteling langskomen. Dan pas besef je dat het een waargebeurd verhaal is, en dat mensen in deze levensgevaarlijke situaties verzeild zijn geraakt.