TrosKompas

TVK1635_15_01.jpg

Ants on a shrimp (2016)

3
Er is de laatste jaren een hausse aan films verschenen over fameuze chefs en hun beroemde restaurants. Toprestaurant Noma in Kopenhagen, vier keer gekozen tot beste ter wereld, wordt nu belicht in deze documentaire.

Toeval of niet, zo’n drie maanden geleden kwam er ook al een documentaire over het Noma in de bioscoop: ‘Noma my perfect storm’ van Fransman Pierre Deschamps. Daarin werd het reilen en zeilen in het restaurant in Kopenhagen gevolgd. Chef René Redzepi legt daarin ook precies uit wat zijn visie is op koken; in Noma wil hij (vrijwel) uitsluitend werken met regionale (Scandinavische) producten. De Nederlandse filmmaker Maurice Dekkers werd eerder bekend met het tv-programma ‘Keuringsdienst van waarde’ en als medebedenker van het bekende chocolademerk Tony’s Chocolonely. In ‘Ants on a shrimp’ volgt Dekkers topchef Redzepi tijdens een uitstapje naar Tokio, waar het gehele Noma-team enkele weken gaat koken in een vijfsterrenhotel. Redzepi wil echter ook daar alleen met regionale ingrediënten werken en moet dus in korte tijd zijn kennis van Japanse planten en dieren bijspijkeren. Zo maken de koks ter voorbereiding excursies door de bossen, op zoek naar precies de juiste paddestoelen, plantenwortels en rozenblaadjes.

Race tegen de klok
Redzepi heeft wel door dat het geen zin heeft om met rauwe vis te werken. In Tokio zijn immers duizenden sushirestaurants die dat veel beter kunnen dan hij. Het is de uitdaging om hier met een geheel nieuwe kaart te komen; hij wil zestien gerechten bedenken die niet ook al in Kopenhagen op de kaart staan, maar wel diezelfde kwaliteit hebben. Het wordt een race tegen de klok om alles op tijd voor de opening gereed te hebben, maar de uiteindelijke gerechten zien er, althans op beeld, uit om je vingers bij af te likken. Maurice Dekkers heeft een bijzonder moment in de carrière van dit culinaire genie kunnen vastleggen en dat is een mooie verdienste. In zijn vorm is ‘Ants on a shrimp’ niet echt opvallend en ook het eten had wellicht nog wat fraaier in beeld gebracht kunnen worden. Toch is deze documentaire een lekkermakende aanvulling op de al eerder genoemde film van Deschamps. En ja, de titel ‘Ants on a shrimp’ verwijst naar een van de gerechten.