TrosKompas

TVK1631_12_13_13.jpg

Les chevaliers blancs (2015)

De Belgische filmmaker Joachim Lafosse heeft 'Les chevaliers blancs' gebaseerd op een ware gebeurtenis uit 2007. Een groep Franse hulpverleners werd in Tsjaad gearresteerd op verdenking van ontvoering van 103 kinderen.

Wereldverbeteraars die niet willen afwachten of een overheid actie onderneemt richten gewoon zelf een ngo op; een hulporganisatie die niet aan een overheid verbonden is. Na de tsunami van kerst 2004 sprongen de nieuwe weeshuizen overal als paddenstoelen uit de grond. Fransman Eric Breteau startte destijds zijn organisatie Zoé's Ark, maar kwam enkele jaren later in de problemen in het Afrikaanse Tsjaad.

Filmmaker Joachim Lafosse ('À perdre la raison') gebruikte dat verhaal als basis voor zijn nieuwe film over verantwoordelijkheid, eerlijkheid en morele keuzen. In 'Les chevaliers blancs' is Jacques Arnault (Vincent Lindon) met zijn kleine ngo neergestreken in een niet met name genoemd land in Afrika. Hij, zijn vriendin Laura (Louise Bourgoin) en enkele vrijwilligers willen hulp bieden aan weeskinderen die slachtoffer werden van de burgeroorlog. Journaliste Françoise (Valérie Donzelli) volgt deze hulpactie voor een groot artikel.

Wantrouwen
Jacques en zijn team bezoeken enkele dorpen en krijgen al spoedig een groep weeskindjes toegeschoven. Het lijkt een ideaal plaatje, totdat blijkt dat een van de kinderen bezoek krijgt van zijn moeder. De vrouw had zelf geen geld om haar kind te voeden en dan is zo'n kamp met hulpverleners wel handig. De stamhoofden worden erop aangesproken dat er alleen weeskinderen gewenst zijn, maar die raken op hun beurt wantrouwig. De telefoontjes en gesprekken die Jacques voert doen vermoeden dat hij er een geheime agenda op nahoudt.

Lafosse slaagt erin de nieuwe informatie mooi te doseren, zodat je als kijker niet precies weet wat er te gebeuren staat. Lindon is prima als hulpverlener van wie je niet weet of hij het goed of slecht meent. Het gehaaste, chaotische slot zorgt wel voor een wat te abrupt einde.