TrosKompas

3999658.jpg

A hologram for the king (2016)

2
Tom Hanks is een van onze favoriete acteurs. Hij kan vele soorten rollen aan, maar komt het best tot zijn recht als de ‘gewone man die iets bijzonders doet’. Zo speelde hij vorig jaar in ‘Bridge of spies’ een simpele verzekeringsadvocaat die veel voor elkaar kreeg in de Koude Oorlog. In ‘A hologram for the king’ speelt hij weer zo’n trademarktype: verkoper Alan die in Saudi-Arabië dure hologramtechnologie moet verkopen aan de koning. Dat doet hij omdat het zijn werk is, waarmee hij zijn hypotheek en de studie van zijn dochter kan betalen, maar ook omdat hij zichzelf voor eens en voor altijd wil bewijzen dat hij iets bijzonders kan bereiken. Het zal geen verrassing zijn dat Tom Hanks die rol uitstekend en moeiteloos invult.

Andere Tom
Wat de andere Tom betreft: regisseur Tom Tykwer pakte met ‘Perfume’ en ‘Cloud atlas’ al eerder lastig verfilmbare boeken aan. Deze Tom is lekker eigen-zinnig en begint dus met een bevreemdende, snel geschoten clip waarin Tom Hanks ‘Once in a lifetime’ van The Talking Heads zingt. Daarna schakelt de regisseur een versnelling terug en vertelt hij zijn verhaal op een normaal tempo zonder filmische trucs, op enkele hallucinerende scènes na.

Dave Eggers
Naast die van acteur Tom en regisseur Tom is dit ook de film van Dave Eggers. Later dit jaar wordt zijn ‘De cirkel’ verfilmd, opnieuw met Tom Hanks in een hoofdrol, over de dwingende, dictatoriale en antisociale aspecten van sociale media. In ‘A hologram for the king’ richt hij zijn pijlen op het politieke gekonkel in oliestaten, waar steden uit de dorre woestijngrond gestampt worden, en op het zakendoen, dat vooral uit eindeloos wachten bestaat. Dit onderdeel van de film komt niet uit de verf. De stroperige bureaucratie werd veel beter verbeeld in bijvoorbeeld de films ‘Brazil’ van ‘Terry Gilliam en ‘Playtime’ van Jacques Tati; en het eindeloze wachten op iets wat misschien nooit komen gaat, werd een stuk beter uitgebeeld in ‘Waiting for Godot’ en ‘Jarhead’.

Romantiek
Daar staat tegenover dat Tom Hanks altijd een feest is om naar te kijken en dat het romantische gedeelte, inclusief de cultuur-verschillen, wel overkomt. Samengevat is deze film van Tom, Tom en Dave aardig, maar niets bijzonders. Daarmee voelt deze film als een weinig overtuigende hologramversie van de klassieker die hij had kunnen zijn.