TrosKompas

TVK1622_14_01.jpg

Love & friendship (2016)

De boeken ‘Pride and prejudice’ en ‘Sense and sensibility’ van Jane Austen werden talloze keren verfilmd. ‘Love & friendship’ gebruikt een niet eerder verfilmd verhaal en neemt het genre van het kostuumdrama op fraaie wijze op de hak.

Het is een verwarrende titel: ‘Love & friendship’. Jane Austen heeft weliswaar een korte roman met de door haarzelf fout geschreven titel ‘Love and freindship’ geschreven, maar deze film is gebaseerd op haar briefroman ‘Lady Susan’. Daarnaast geeft de titel een compleet verkeerd beeld van de film, die eerder over list en bedrog gaat. Maar dan wel op een grappige manier. ‘Love & friendship’ maakt een olijk knipoog-gevoel los bij de kijker en is een kruising tussen een komische tv-serie als ‘Allo, allo’ en een kostuumdrama. De karakters worden bijvoorbeeld geïntroduceerd terwijl ze voor de camera poseren, waarbij er een ironische tekst in beeld verschijnt, zoals: “Enorm aantrekkelijke man, maar getrouwd...”

Roddelen & manipuleren
‘Love & friendship’ gaat over de wanhopige koppelpogingen van de stadse Lady Susan (leuke rol van Kate Beckinsale, op de foto met Chloë Sevigny). Ze is weduwe geworden en daardoor arm. Ten einde raad reist ze af naar haar schoonfamilie op het door haar zo verfoeide platteland. In die rustige omgeving probeert ze een rijke man te zoeken voor haar dochter Frederica. Bij voorkeur de boerse Sir James Martin, want: “Hij is enorm rijk en een simpele ziel: de ideale combinatie.” Zelf ziet ze wel wat in de jonge, rebelse Reginald DeCourcy (Xavier Samuel), die duidelijk onder de indruk is van deze wereldwijze dame. Ondertussen hebben de andere vrouwen haar slinkse methoden door en proberen zij op hun beurt Lady Susan te dwarsbomen. Ze zijn dus net zo aan het roddelen en manipuleren als Lady Susan zelf. De pot verwijt de ketel...

Gekostumeerde kolder
Ondertussen bedient de film zich van alle bekende clichés van het genre: de torenhoge kapsels, de prachtige jurken, koetsen en weelderige landhuizen. Maar onder al die pracht en praal zijn de karakters vooral met zichzelf bezig en roddelen en manipuleren ze wat af. Deze combinatie werkt onbedaarlijk op de lachspieren. Een koets rijdt over iemands chique schoenen en de film wemelt van de grappige uitspraken zoals: “Het was een vreselijke vergissing om met hem te trouwen. Hij is te oud om nog te manipuleren en te jong om snel te sterven...” Na ‘Pride and prejudice and zombies’ van begin dit jaar is ‘Love & friendship’ de meest originele Austenverfilming die we ooit gezien hebben, en zeker de grappigste.