TrosKompas

TVK1618_12_13_13.tif

Der Staat gegen Fritz Bauer (2016)

Dit justitiedrama vertelt het waargebeurde verhaal van de moeizame jacht op oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Aanklager Fritz Bauer wordt daarbij op alle fronten tegengewerkt en kan zijn eigen medewerkers niet vertrouwen.


Duitsland is in staat zijn oorlogsverleden onder ogen te zien, bleek de afgelopen jaren uit Duitse films als ‘Der Untergang’ (2004), ’Sophie Scholl’ (2005), ’Die Fälscher’ (2007) en ’Unsere Mütter, unsere Väter’ (2013), die getuigen van zelfreflectie en schuldbewustzijn. De nieuwe film ’Der Staat gegen Fritz Bauer’ voegt daar nog een nieuw element aan toe, door net als in ’Im Labyrinth des Schweigens’ (2014) te focussen op de periode rond 1960, toen veel oorlogsmisdadigers nog ongestoord konden rondlopen.


De kettingrokende aanklager Fritz Bauer (Burghart Klaussner) leidt vijftien jaar na de oorlog een bureau dat onderzoek doet naar (oud-)nazi’s die hun straf lijken te ontlopen. Bauer, die als socialist, jood en homo zijn leven wist te redden door in de oorlog naar Denemarken en later naar Zweden uit te wijken, keerde eind jaren veertig terug naar die Heimat om het recht te laten zegevieren.


Geweldig geacteerd
Bauer heeft een betrouwbare en discrete chauffeur, maar van zijn medewerkers op kantoor kan hij niet op aan. Sommigen houden er antisemitische denkbeelden op na en tippen de nazi’s waar ze achteraan horen te zitten over het onderzoek. Alleen de jonge, ambitieuze Karl Angermann (Ronald Zehrfeld) lijkt toegewijd aan de zaak. Bauer neemt hem dan ook in vertrouwen wanneer een tipgever meldt dat nazikopstuk Adolf Eichmann zich in Argentinië ophoudt. Filmmaker Lars Kraume vertelt hier een biografisch verhaal over een man die iets wezenlijks voor elkaar kreeg. Tevens belicht hij een haast vergeten deel van de geschiedenis. Hij verpakt dit in een meeslepend, spannend en geweldig geacteerd verhaal over waarheid, vertrouwen en loyaliteit. Hoofdrolspeler Burghart Klaussner (‘Das weisse Band’) steelt de show.