TrosKompas

the-jungle-book.jpg

The jungle book (2016)

4
Disney maakte in 1967 al een animatiefilm naar de boeken van Rudyard Kipling over het jungle-jongetje Mowgli. Nu, bijna een halve eeuw later, doen ze het opnieuw met de nieuwste technieken!

The jungle book’ is een doorbraak op het gebied van computeranimatie. Op een fotorealistische manier wordt de muzikale Disney-animatie uit 1967 samengevoegd met de duistere verhaallijnen uit de boeken van Rudyard Kipling, die in 1907 de Nobelprijs voor Literatuur won. De beer Baloo, de slang Kaa en de panter Bagheera duiken opnieuw op, maar nu realistischer dan ooit, gebaseerd op duizenden foto’s en bezoeken aan dierentuinen en wildparken. Het resultaat is verbluffend. Het is dat we weten dat de filmmakers vanwege verzekeringsrisico’s geen jongetje op de buik van een beer door een rivier zouden laten varen, maar in de trailer ziet het er levensecht uit.

Levensechte dieren
Getekende dieren zijn er altijd geweest, maar dat waren dan karikaturen. Zoals de olifant Dombo, die niemand zou verwarren met een echte dikhuid. Het gebruik van levensecht lijkende dieren in films komt de laatste jaren steeds vaker voor. In 1986 had de film ‘Labyrinth’ met David Bowie de primeur: in de openingscredits vliegt een uil naar het scherm. Door de voortschrijdende techniek werden we daarna getrakteerd op een enge tijger (‘Life of Pi’), indrukwekkende apen (‘King Kong’ & ‘Rise of the planet of the apes’) en onlangs op een levensechte beer (‘The revenant’).

Schepje bovenop
‘The jungle book’ doet daar nog een paar schepjes bovenop en geeft ons een beer, een tijger én apen. En daarnaast nog veel meer dieren, in totaal meer dan zeventig fotorealistische soorten. Overigens is het uiterlijk van de dieren wel licht aangepast naar de acteurs die de Engelse versie inspraken. King Louie bijvoorbeeld wordt ingesproken door acteur Christopher Walken, maar likt ook zijn lippen op dezelfde karakteristieke wijze als de acteur. Alleen het jongetje is wel echt. Hij werd gekozen uit 2.000 andere jongetjes die auditie deden voor de rol van Mowgli. Blijkbaar was het nog niet mogelijk om ook deze rol met computeranimatie in te vullen. Dat is ook wel logisch, mensen zijn gewend aan het zien van andere mensen, waardoor een klein foutje al enorm verstorend werkt en de illusie doorbreekt. Bij dieren is dat veel minder snel het geval. Regisseur Jon Favreau (‘Iron Man’, ‘Chef’) hoopt het speelse van de muzikale Disney-animatie uit 1967 te behouden, maar tegelijkertijd zoveel spanning toe te voegen dat de kinderen “vergeten hun popcorn te eten”.