TrosKompas

keeper_.png

Keeper (2016)

De Belgische film ‘Keeper’ gaat over twee tieners die onverwacht voor de vraag komen te staan of ze er al klaar voor zijn om een kind te krijgen. Dit debuut van regisseur Guillaume Senez viel op diverse festivals in de smaak.

De leeftijd waarop jongeren interesse beginnen te krijgen in seks hangt natuurlijk samen met hun hormonale ontwikkeling, maar vanaf een jaar of dertien begint er bij de meesten al wel wat te broeien. Voor sommigen kan het dan nog járen duren voordat ze daadwerkelijk eens een seksuele ervaring met een ander beleven, terwijl anderen al snel van wanten weten. In de Waalse film ‘Keeper’ zijn de vijftienjarige scholieren Maxime (Kacey Mottet Klein) en Mélanie (Galatea Bellugi) er snel bij. Ze houden van elkaar en laten dat ook fysiek tot uiting komen. Hun relatie loopt echter een deukje op wanneer Mélanie op een dag vertelt dat ze zwanger is. Onbeholpen vraagt Maxime zich hardop af of het kind wel van hem is. Beledigd laat Mélanie hem weten dat dit absoluut het geval is.

Minimale middelen
Na van de eerste schrik bekomen te zijn, besluit het stel om Mélanie een abortus te laten ondergaan. Ze zitten immers nog op school en bovendien staat Maxime voor een zware test om mogelijk professioneel voetbalkeeper te kunnen worden. De film heet natuurlijk niet voor niets ‘Keeper’. Het is Maxime die zich op het laatste moment verzoent met het lot en zich voorneemt het kind te houden en er het beste van te maken. Hij weet zijn liefje te overtuigen en dan wordt het tijd de wederzijdse ouders op de hoogte te brengen. Die reageren elk op hun eigen manier heel beschermend, maar de keuze voor het kind ligt uiteindelijk toch bij Mélanie. Regisseur Guillaume Senez weet dit menselijke dilemma goed over te brengen, met minimale middelen en jonge acteurs. Zijn debuut kan hier en daar nog wat verdieping gebruiken, maar belooft veel voor de toekomst.