TrosKompas

Pre_judice-.png

Préjudice (2016)

3
Waar de EO ‘Het familiediner’ ziet als oplossing voor alle familieproblemen, dragen zulke diners in de cinema – denk aan ‘Festen’ – vaak een ongemakkelijke onderhuidse spanning met zich mee.

Zo ook in de Waalse film ‘Préjudice’.De Belgische regisseur Antoine Cuypers, die tot vorig jaar slechts enkele ‘kortfilms’ op zijn naam had staan, heeft voor zijn eerste speelfilm een paar grote namen weten te strikken. Actrice Nathalie Baye, die heeft gewerkt met bekende Franse regisseurs als Truffaut, Godard en Chabrol en zelfs met Steven Spielberg in ‘Catch me if you can’, vertolkt hier de rol van de moeder.

Rock-zanger
Arno Hintjens, bij de zuiderburen simpelweg bekend als Arno, de vroegere leadzanger van TC Matic, speelt de vaderrol. De in ons land wat minder bekende acteur Thomas Blanchard heeft in ‘Préjudice’ de rol van de zoon Cédric, met wie duidelijk iets mis is. Cédric is al in de dertig, maar woont nog bij zijn ouders thuis, in een groot vrijstaand huis in de bossen. Vader en moeder zetten in de tuin alles klaar voor een barbecue, in afwachting van Cédrics oudere broer Laurent en zus Caroline.

Dominante moeder

Laurent is vanwege zijn werk wat verlaat, zoals altijd, maar diens Aziatische vrouw Cyrielle (Cathy Min Jung) is er wel met haar zoontje Nathan. De scène waarin Cédric het bos ingaat om Nathan te zoeken zorgt al direct voor koude rillingen van ingehouden spanning. Zus Caroline (Ariane Labed) heeft de familie bijeen geroepen omdat ze nieuws heeft. Cédric heeft vanwege zijn sociale handicap niet direct door wat er aan de hand is, maar hij had wel gezien dat Caroline geen wijn dronk, terwijl ze daar zo van houdt. In zijn simplisme heeft Cédric één grote wens en dat is een reis naar Oostenrijk. De vraag is of zijn dominante moeder hem ooit zal laten gaan. Blanchard speelt een geweldige rol als getroubleerde jongeman. De beklemming die de film lange tijd beheerst, gaat tegen het eind helaas in rook op. Cuypers levert een veelbelovend debuut af, met een licht teleurstellend eind.