TrosKompas

star_wars.png

Star wars: The force awakens (2015)

4
De sterrenoorlog waar reikhalzendnaar werd uitgekeken is terug: ‘Star Wars’! In ‘The force awakens’ ziet u nieuwe én oude helden.
Het verhaal speelt zich af dertig jaar na ‘Return of the Jedi’. De vijanden zijn de First Order, die proberen de plannen van het oude keizerrijk (simpel gezegd: het universum onderwerpen) nieuw leven in te blazen. De rebellen komen daartegen in verzet. Spil van de film zijn Finn (John Boyega), een stormtrooper die een dubbelspion voor de rebellen lijkt te zijn, Rey (Daisy Ridley), die haar kostje bijeen scharrelt op een ruimteschipkerkhof en Poe Dameron (Oscar Isaac), de zelfverklaarde ‘beste piloot van het universum’.
Ruimtetrivia
• Oudgedienden Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2), Peter Mayhew (Chewbacca), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Leia) en Mark Hamill (Luke Skywalker) zijn ook te zien in de film.
• Geestelijk vader George Lucas heeft in november 2012 de rechten van ‘Star wars’ verkocht aan Disney, voor de lieve som van 4,05 miljard dollar.
• Volgens ‘The force awakens’-regisseur J.J. Abrams
zal Jar Jar Binks, een leuk bedoeld, maar door fans afgekraakt karakter uit ‘The phantom menace’, zijn opwachting maken… als geraamte in de woestijn.
• De makers hadden een voorkeur voor echte locaties en miniatuurmodellen, in plaats van green-screen en computeranimaties.
• Het budget van ‘The force awakens’ is 200 miljoen dollar, het hoogste van alle ‘Star wars’-films.
• De opnamen werden afgerond op 3 november 2014. Daarna werd een jaar gemonteerd in postproductie.