TrosKompas

joa.jpg

Irrational man (2015)

3
Zoals elk jaar verschijnt er in augustus weer een nieuwe film van Woody Allen in de bioscoop. 'Irrational man' is een fijne zomerfilm met een romance, een moord en wat filosofische bespiegelingen.

Vanaf deze week kan heel Nederland 'Irrational man' gaan zien. Zoals wel vaker bij films van Woody Allen, is de hoofdpersoon een intellectueel die niet lekker in zijn vel zit. Hier is het de vermaarde filosofieprofessor Abe Lucas (Joaquin Phoenix) die aan een kleine universiteit is aangenomen om les te gaan geven. Al snel is een van zijn studentes, de ambitieuze Jill (Emma Stone) geheel in de ban van deze docent, wiens wereldmoeheid ze aanziet voor diepzinnigheid. De twee raken bevriend, maar daar moet het bij blijven, want Jill is veel te jong voor Abe en heeft bovendien al een vriend. Abe raakt verzeild in een affaire met de getrouwde Rita (Parker Posey), maar mist nog iets betekenisvols in zijn leven.

Iets wezenlijks doen
Woody Allen voert graag personages als schrijvers, kunstenaars en docenten op, om via hen allerlei overpeinzingen en gedachten over het leven met de wereld te delen. De rationele filosofieprofessor Abe worstelt met het bestaan en hervindt pas zijn levenslust wanneer hij een concreet plan bedenkt om het onderscheid tussen goed en kwaad in de praktijk te toetsen. In een toevallig opgevangen gesprek hoort hij over een vrouw in nood, en hij bedenkt een bizar plan om haar te helpen en zo iets wezenlijks te doen. Phoenix en Stone spelen goed, maar Jills fascinatie voor haar professor komt wat gekunsteld over. 'Irrational man' heeft niet de humor of het drama van Allens beste films, maar vormt prima vermaak voor een zomeravond.