TrosKompas

paper_towns_56031861_st_1_s-high.jpg

Paper towns (2015)

Margo is zo dol op mysteries dat ze er zelf een is geworden. Nadat ze op raadsel-achtige wijze is verdwenen, gaat haar buurjongen (en stille aanbidder) Quentin naar Margo op zoek in het onderhoudende 'Paper Towns'.

John Green is geen groentje meer als het op verfilmingen van zijn boeken aankomt. Nadat in 2014 de filmversie van zijn 'The fault in our stars' een gigantisch succes bleek, werd 'Team Green' samengesteld. Dit bestond uit dezelfde producers en scriptschrijvers als 'The fault in our stars', om zo te proberen het succes bij volgende Green-verfilmingen te dupliceren. De derde verfilming, 'Looking for Alaska', staat al in de steigers, maar eerst kun je nog genieten van 'Paper Towns'. In de mannelijke hoofdrol is Nat Wolff gecast, die in 'The fault...' nog een belangrijke bijrol vervulde als de blinde Isaac. En een van de hoofdpersonages uit die hitfilm heeft nu een grappige cameo.

Verdwenen

Sinds ze kleuters waren is Quentin Jacobsen (Nat Wolff) al verkikkerd op zijn overbuurmeisje Margo Roth Spiegelman (Cara Delevingne). Maar haar zucht naar avontuur botst nogal met zijn behoudende aard, en ze groeien uit elkaar. Tot Margo op een nacht voor Quentins slaapkamerraam staat. Ze neemt hem mee op een wild nachtelijk avontuur, waarbij zij op creatieve manier wraak neemt op enkele mensen uit haar omgeving. Het doet een vuur in Quentin ontvlammen waarvan hij niet eens wist dat hij het had? En ook het vuur van verliefdheid laait weer in hem op. Maar de volgende dag is Margo spoorloos verdwenen. Na wat speurwerk heeft Quentin een vaag idee waar Margo naartoe kan zijn, en samen met zijn beste vrienden Ben (Austin Abrams) en Radar (Justice Smith) gaat hij op een roadtrip die hem totaal uit zijn comfort zone zal halen.

Ontregelend
Als je John Green van een label wilt voorzien, zou je hem de 'Nicholas Sparks met een bite' kunnen noemen. Ook bij Green staat de romantiek voorop, maar hij verzandt minder in sentimentaliteit dan Sparks (bekend van 'The notebook', The best of me' en 'The longest ride'). Green gooit er iets prettig ontregelends in. De tortelduifjes in 'The fault in our stars' bijvoorbeeld, hebben beiden kanker. Hierdoor krijgt hun romance een urgentie mee: ze kunnen niet zo lang van elkaar genieten als de blakende, kerngezonde personages van Sparks. En wat is bij 'Paper Towns' de adder onder het gras? Het feit dat vóór de liefde kans heeft om op te bloeien, het meisje uit het verhaal spoorloos verdwijnt.

Topmodel
De twee hoofdrolspelers doen het afzonderlijk prima. Nat Wolff zet Quentin Jacobsen neer als een sympathieke nerd die zijn hele leven al heeft uitgestippeld. En je begrijpt hem eigenlijk wel. Hij heeft zijn eigen vertrouwde bubbel gemaakt waarin het prettig toeven is. Maar ja, dan heeft hij buiten buurmeisje Margo Roth Spiegelman gerekend! Zij sleurt haar schuchtere buurjongen mee op allerhande avonturen. Cara Delevingne is in het dagelijks leven topmodel (o.a. Burberry, H&M, Zara en Chanel) en 'Paper Towns' is een van haar eerste acteerklussen. De 22-jarige Britse heeft niet alleen een overtuigend Amerikaans accent, maar weet ook te imponeren als 'girl next door'. Ze is meer jongensachtig dan een jongensdroom. In de film wordt haar schoonheid op sommige momenten slim ingezet. In een droomscène is ze helemaal opgemaakt en draagt ze een mooie rode jurk; je begrijpt meteen waarom ze talloze covers van modebladen siert. En ook bij haar geloof je het personage: een rusteloze ziel, constant op zoek naar prikkels.

Roadtrip
Afzonderlijk doen ze het dus goed? maar als liefdeskoppel minder. Ze verschillen gewoon te veel. Stuiterbal Margo zou zich te belemmerd voelen in haar vrijheid met Quentin aan haar zijde, en andersom zou de rustige Quentin alleen maar geïrriteerd raken door de springerige Margo. Daardoor is het lastig te geloven dat Quentin op een tweeduizend kilometer lange roadtrip gaat om zijn 'grote liefde' te vinden. Maar goed, als je niet het doel vooropstelt maar de reis ernaartoe, valt er genoeg te genieten van 'Paper Towns'. Want begeleid door een lekkere soundtrack vol hippe artiesten is de roadtrip van Quentin en zijn twee vrienden best onderhoudend. Met de meisjesgekke Ben en de bedachtzame Radar heeft Quentin wél chemie. Het levert een mooie film over vriendschap op, niet per se over liefde.