TrosKompas

run_04.jpg

Run all night (2015)

Maffialid Jimmy Conlon (Liam Neeson) moet in 'Run all night' kiezen tussen zijn criminele en z'n echte familie. De keuze die hij maakt doet hem een nacht lang op de vlucht slaan, en Jimmy kan alleen maar hopen dat hij het ochtendgloren haalt?

Huurmoordenaar Jimmy Conlon stond in zijn toptijd bekend als 'The Gravedigger', vanwege zijn grote aantal slachtoffers. Die tijd ligt ver achter hem. Tegenwoordig wordt Jimmy vooral gekweld door wat hij heeft aangericht en probeert hij zijn zielenpijn te verlichten met alcohol. De enige die hem nog de hand boven het hoofd houdt, is zijn baas Shawn Maguire (Ed Harris). Alles verandert echter als Jimmy's zoon Mike (Joel Kinnaman) getuige is van een moord, gepleegd door Shawns zoon Danny (Boyd Holbrook). Danny wil geen getuigen en probeert Mike te vermoorden, maar bij een confrontatie legt Danny uiteindelijk het loodje. Shawn is onverbiddelijk: Mike Conlon moet eraan. Maar laat Jimmy dat wel gebeuren?

Liam Neeson
Liam Neeson werd geroemd om zijn dramatische rollen. Hij kreeg zelfs een Oscarnominatie voor 'Schindler's list'. Maar hij werd pas écht beroemd met zijn actierollen: 'Taken', 'Clash of the titans', 'The A-team', 'The next three days', 'Unknown', 'The grey', 'Battleship', 'Non-stop', 'A walk among the tombstones'? De lijst is lang en dan tellen we nog niet eens de vervolgfilms mee. De films zijn commercieel succesvol, maar wat maakt Liam Neeson in 'Unknown' anders dan in 'Taken? Het is in al die rollen toch vooral Neeson die met een verbeten kop en een pistool in zijn hand door het beeld rent.

Mooi sfeertje
'Run all night' doet in ieder geval een moedige poging om niet een dertien-in-een-dozijn-actievehikel voor de Ierse acteur te zijn. Dat hebben we vooral te danken aan Jaume Collet-Serra. Deze Spaanse regisseur verbindt de scènes op een prachtige manier. De camera schiet tientallen meters omhoog en duikt dan in vogelvlucht omlaag, door de straten van de stad, door hekken, tralies, poorten, alles waar ook maar een opening in zit, om tenslotte haarscherp te eindigen bij de volgende scène. De moeite die Collet-Serra neemt om dit soort overgangen te maken geeft je als kijker vertrouwen: dit is een regisseur die niet de makkelijkste weg kiest, hij wil je iets nieuws geven. Zelfs de aftiteling is mooi, met psychedelisch gekleurde foto's. Collet-Serra weet de hele film door een mooi sfeertje neer te zetten, geholpen door de prima ondersteunende muziek van de Nederlandse deejay Tom Holkenborg, oftewel Junkie XL.

Zware keuze
Ook heeft 'Run all night' een mooi uitgangspunt: de verschillende families die een maffialid heeft. Een familie door genen en een familie door de misdaad. Waar ligt je loyaliteit als die twee werelden elkaar op dramatische manier kruisen, en je kleur moet bekennen? Kies je voor je zoon die van je is vervreemd en al jaren niets meer met je te maken wil hebben? Of wordt het je maffiabaas, met wie je al tientallen jaren een hechte vriendschap hebt? Een interessant gegeven, dat mooi wordt uitgespeeld door de verschillende acteurs.

Mooie momenten
Op de eerste plaats is er sterk spel van Joel Kinnaman als zoon Mike. Deze Zweeds-Amerikaanse acteur heeft zowel iets onschuldigs als hards over zich, wat hij ook al liet zien in zijn doorbraakrol 'Snabba cash', waarin Kinnaman overtuigend van naïeve student in geharde crimineel verandert. Daarnaast is er goed acteerwerk van Ed Harris, als de gepokte en gemazelde maffiabaas Shawn Maguire. Hij is gevaarlijk, maar is wel een man van erecodes en loyaliteit. Daarom heeft hij Jimmy Conlon zo hoog zitten, die al jarenlang het vuile werk voor hem opknapt. Je merkt dat Neeson beter zijn best doet bij zijn scènes met zowel Kinnaman als Harris, en dit levert de mooiste momenten uit de film op. Er is ontroering bij een scène tussen vader en zoon in de auto, waarin Jimmy probeert uit te leggen waarom hij er al die jaren niet was. Er is een mooi oplopende spanning tussen de maffiavrienden tijdens een beklemmend 'wat nu'-gesprek.

Omslagpunt
De film gaat lange tijd een goede kant op, maar na een cruciaal omslagpunt zakt het verhaal flink in. Dit gebeurt nadat Jimmy Conlon de knoop heeft doorgehakt en partij heeft gekozen. De persoon voor wie hij kiest is geen verrassing en de hierop volgende nachtelijke achtervolgingen, explosies en schietpartijen bieden geen verrassing. Deze actiescènes (onder andere in een flatgebouw, een metro-station en zelfs in Madison Square Garden) zijn niet slecht, maar hadden in elke andere Neeson-knokfilm kunnen zitten. De interessante morele keuzen waarmee de personages even daarvoor nog worstelden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen zodra de pistolen het hoogste woord voeren. Maar goed, bijna de helft van 'Run all night' weet op bewonderenswaardige wijze drama en actie te combineren, en dat is in de Liam Neeson-actiecatalogus een prima score.