TrosKompas

torn_01.jpg

Torn (2015)

Een explosie in een winkelcentrum eist diverse slachtoffers, waaronder twee tieners. Hun moeders vinden elkaar in hun verdriet, maar de zaak kantelt wanneer de politie een van de jongens ervan verdenkt de dader te zijn.

Maryam (Mahnoor Baloch) en haar man Ali (Faran Tahir) komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar zijn al lang ingeburgerd in de VS. Wel worstelt Ali nog met de nasleep van zijn arrestatie na de aanslagen van 11 september. Hij werd destijds verdacht van betrokkenheid, maar dat bleek ten onrechte. Wanneer ze op een dag vernemen dat een winkelcentrum door een grote explosie is getroffen, gaan ze er kijken, uit bezorgdheid dat hun tienerzoon Walter ter plekke is. Maryam ontmoet daar Lea (Dendrie Taylor), de gescheiden moeder van een andere tiener, Eddie. Later blijkt dat de beide jongens bij de explosie zijn omgekomen. De twee moeders vinden als lotgenoten steun bij elkaar en raken bevriend. De politie ontdekt dat de explosie werd veroorzaakt door een bom, en een ingeschakelde FBI-agente heeft al snel een verdachte op het oog; was het niet zo dat Walter al een tijdje bij een radicale moskee werd gesignaleerd? Dit nieuws zet de verhouding tussen Maryam en Lea op scherp, maar daarmee is de kwestie nog lang niet afgedaan...

Indringend
'Torn' doet actueel en relevant aan, maar de kiem van het verhaal dateert uit 2001, toen schrijver Michael Richter het dilemma al zat uit te denken. Pas jaren later kwam hij ertoe het script te schrijven, waarbij onder meer Jeremiah Birnbaum belangrijke input leverde. Birnbaum was al producent en directeur van een filmopleiding, maar met 'Torn' debuteert hij ook als regisseur. Hoewel de hele film draait om twee pubers, zijn die jongens amper in beeld. De belangrijkste personages zijn de moeders, die in een achtbaan van gevoelens worden meegesleept. Zij raken verscheurd ('torn') door verdriet, twijfel, woede en onmacht en die emoties worden geweldig vertolkt. De Pakistaanse actrice Mahnoor Baloch is in haar geboorteland bekend van tv-series en films, als model, actrice, regisseur en producent. 'Torn' is haar eerste Amerikaanse film. Dendrie Taylor was eerder te zien in o.a. Spielbergs 'War of the worlds' en onlangs nog als mevrouw Disney in 'Saving Mr. Banks'. 'Torn' is ongepolijst en soms wat statisch, maar zeker indringend.