TrosKompas

alice_02.jpg

Ik ben Alice (2015)

Een van de publiekslievelingen op het film-festival in Rotterdam was de aandoenlijke documentaire 'Ik ben Alice' van Sander Burger. Hierin verovert zorgrobot Alice de harten van drie bejaarde dames én van het filmpubliek.
Alice is een robot van het formaat kleuter, met zwart haar, een lief meisjesgezicht, een wit met oranje lijf en relatief grote voeten. Zij is ontwikkeld door wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam om te onderzoeken of robots in de toekomst een bijdrage kunnen leveren aan de zorg voor ouderen. Over tien jaar zullen er vier keer zo veel tachtigplussers in ons land zijn als nu, dus de vraag naar gerichte ouderenzorg zal enorm toenemen. Als test wordt Alice enkele weken geplaatst bij drie alleenwonende bejaarden: de dames Remkes, Schellekens-Blanke en Van Wittmarschen. De eerste kennismaking vindt plaats in een neutrale kantooromgeving, waarbij Alice een hele vragenlijst op de dames afvuurt. Heeft u kinderen?, Neemt u medicijnen?, Bent u wel eens eenzaam? Daarna wordt Alice geregeld bij de dames thuis gebracht en op de bank neergezet. Alice kan niet lopen, maar wel praten, haar hoofd draaien en met cameraatjes in haar ogen rondkijken.

Prachtige documentaire
Voor alle drie de dames geldt dat ze in het begin weinig heil verwachten van een robot in huis, een grote pop in hun ogen. Maar Alice praat, stelt vragen en geeft antwoorden; voor eenzame dames een enorme aanwinst, zo blijkt al snel. Mevrouw Remkes geniet van het feit dat ze tegen iemand aan kan praten en mevrouw Schellekens-Blanke, een oud-zangeres, ontdooit wanneer Alice online een serie liedjes uit de oude doos opdiept en afspeelt. Regissseur Burger, bekend van o.a. 'Olivier etc.' en 'Hunting & Zn.', was aanvankelijk zelf ook sceptisch. Een krantenbericht over deze proef van de VU trok zijn aandacht en hij kreeg toestemming het hele proces te filmen. Het resultaat is een prachtige, gelaagde documentaire. 'Ik ben Alice' ontroert en is af en toe zeer komisch, maar biedt tevens inzicht in problematiek rond eenzaamheid en ouderenzorg, mogelijke oplossingen daarvoor en de huidige stand van de wetenschap. Hilarische scènes rond een postcode, een voetbalwedstrijd en Buienradar zijn pareltjes om in te lijsten.