TrosKompas

f-bethlehem.png

Bethlehem (2014)

De Israëlische film 'Bethlehem' draait om waarheid en bedrog, om trouw en verraad, om daders en slachtoffers. Een Israëlische geheim agent manipuleert een jonge Palestijnse puber tot het bittere einde...

Op een braakliggend veldje bij Bethlehem daagt de zeventienjarige Sanfur (Shadi Mar'i) zijn vrienden uit hem neer te schieten. Hij draagt een oud kogelwerend vest dat ze zojuist ergens gevonden hebben. Sanfur stelt zich stoer op om zich te bewijzen. Zijn oudere broer Ibrahim (Hisham Suliman) is immers de leider van de militante Al Aqsa Martelaren-brigade, die door de Israëliërs wordt gezocht vanwege een aanslag. Zelf wordt de jonge Sanfur nog niet erg serieus genomen door de strijdende partijen. Behalve dan door de Israëlische geheime dienst, die hem al twee jaar stiekem als informant gebruikt. Zijn contactpersoon Razi (Tsahi Halevi) laat hem af en toe met een auto ergens oppikken om hem op het hoofdkwartier in Jeruzalem cadeautjes te geven en informatie te ontfutselen. Razi ontfermt zich als een vader over de eenzame Sanfur en geeft hem advies en wijze raad. Zo hoopt hij te ontdekken waar Ibrahim zich schuilhoudt. Razi heeft intussen ook te maken met de argwanende Al Aqsa-strijder Badawi (Hitham Omari) en zijn club.

Militante martelaren
Het conflict in Israël en de bezette gebieden afdoen als een strijd tussen joden en Palestijnen is een absurde simplificatie van de kwestie. Deze film toont op zijn minst wat meer van de complexiteit ter plekke. Bethlehem wordt gerund door de Palestijnse Autoriteit, die zich min of meer gedraagt als een corrupte autonome regering. De seculiere strijders van de Al Aqsa Martelaren-brigades zijn militant, maar staan lijnrecht tegenover de islamitische Hamasbeweging. Sanfur beweegt zich als puber tussen al deze strijdende partijen in een poging zichzelf staande te houden. Dat lukt echter niet zonder leugens en bedrog. Het is voor hem lastig vast te stellen waar zijn loyali-teit dient te liggen, omdat elke partij zich op elk moment tegen hem kan keren. Halverwege kent 'Bethlehem' een zeer spannende actiescène rond de jacht op Ibrahim. De afwikkeling daarna geeft de film een meerwaarde, door het gesol met een lijk, het bedrog van Ibrahim en het dilemma waar Razi en Sanfur voor komen te staan. Debuterend regisseur Yuval Adler gaat prima van start.