TrosKompas

F-thedrop.jpg

The drop (2014)

Barkeeper Bob uit Brooklyn moet uit een heel ander vaatje tappen als hij de maffia achter zich aankrijgt in deze onderhoudende misdaadfilm.

De Belgische regisseur Michaël R. Roskam en acteur Matthias Schoenaerts braken in 2011 door met 'Rundskop'. Deze grimmige thriller over de hormoonmaffia schopte het zelfs tot een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film. Een perfect visitekaartje voor Hollywood natuurlijk, en de twee vrienden leveren nu hun Amerikaanse debuut af met 'The drop'. Net als 'Rundskop' speelt 'The drop' zich af in een treurig arbeidersmilieu. Wat dat betreft past het script van Dennis Lehane prima bij Roskam. De verhalen van Lehane (o.a. het verfilmde 'Mystic river' en 'Gone baby gone') spelen zich ook af aan de rafelranden van de samenleving, waar mensen moeten knokken voor wat geld en geluk.

Pitbullpup
Bob (Tom Hardy) is barkeeper in het café van zijn neef Marv (James Gandolfini). De louche tent doet ook dienst als een 'drop bar': een tijdelijke bank van de plaatselijke onderwereld. Als bij een overval het criminele geld wordt gestolen, is de maffia onverbiddelijk: Bob moet maar zorgen dat de duizenden dollars weer terechtkomen, anders gaat hij eraan. Dit is niet het enige probleem voor Bob: hij heeft een mishandelde pitbullpup in huis genomen en verzorgt deze nu met Nadia (Noomi Rapace). Totdat de labiele Eric Deeds (Matthias Schoenaerts) voor de deur staat: de ex-vriend van Nadia én de ex-eigenaar van de pup. En hij wil ze beiden terug! Lunchpakketje Wat opvalt aan 'The drop' is dat Bob schijnbaar emotieloos alles over zich heen komen. Bedreigingen van de maffiabazen en de labiele Eric: Bob ondergaat het gelaten, maar is nergens op angst te betrappen. Een afgehakte arm die bij hem wordt bezorgd, pakt hij rustig in als-of het om een lunchpakketje gaat. Wat gaat er achter dat rustige uiterlijk verborgen? En hoe is hij zo geworden? Dat wordt duidelijk in de verrassende conclusie.

Poëtisch
De enige die emotie weet op te wekken bij Bob is de gevonden pitbullpup die hij Rocco doopt. Bob kan de viervoeter de liefde te geven die hij ver weg had gestopt. Rocco geeft Bob zijn gevoel terug. Degene die daarvan ook profiteert is de argwanende Nadia. Schuchter naderen deze twee beschadigde zielen elkaar?

Hoop
'The drop' weet prima een mistroostig sfeertje te creëren, maar gelukkig zonder dat de kijker wegzakt in misère. Want er gloort hoop; het kan goedkomen met deze personen. En om dat te bewerkstelligen heb je soms geen ander mens nodig, maar een hond.