TrosKompas

F-thedrop.jpg

The drop (2014)

Barkeeper Bob uit Brooklyn moet uit een heel ander vaatje tappen als hij de maffia achter zich aankrijgt. Het levert met ‘The drop’ een onderhoudende misdaadfilm op.

De Belgische regisseur Michaël R. Roskam en acteur Matthias Schoenaerts braken in 2011 door met ‘Rundskop’. Deze grimmige thriller over de hormoonmaffia schopte het zelfs tot een Oscarnominatie voor Beste buitenlandse film. Een perfect visitekaartje voor Hollywood natuurlijk, en de twee vrienden leveren nu hun Amerikaanse debuut af met ‘The drop’. Net als ‘Rundskop’ speelt ‘The drop’ zich af in een treurig arbeidersmilieu. Wat dat betreft past het script van Dennis Lehane prima bij Roskam. Lehane’s verhalen (o.a. het verfilmde ‘Mystic river’ en ‘Gone baby gone’) spelen zich ook af in de rafelranden van de samenleving, waar mensen moeten knokken voor een beetje geld en geluk.

Pitbull-pup
Bob (Tom Hardy) is de barkeeper in het café van zijn neef Marv (James Gandolfini). De louche tent doet ook dienst als een ‘Drop bar’: een tijdelijke bank van de plaatselijke onderwereld. Als bij een overval het criminele geld wordt gestolen, is de maffia onverbiddelijk: Bob moet maar zorgen dat de duizenden dollars weer terechtkomen, anders gaat hij eraan. Dit is niet het enige probleem voor Bob: hij heeft een mishandelde pitbull-pup in huis genomen, en verzorgt deze nu met Nadia (Noomi Rapace). Tot de labiele Eric (Matthias Schoenaerts) voor de deur staat: de ex-vriend van Nadia én de ex-eigenaar van de pup. En hij wil ze beide terug!

Lunchpakketje
Wat opvalt aan ‘The drop’ is dat Bob schijnbaar emotieloos alles over zich heen komen. Bedreigingen van de maffiabazen en de labiele Eric: Bob ondergaat het gelaten, maar is nergens op angst te betrappen. En een afgehakte arm die bij hem wordt bezorgd, pakt hij rustig in, alsof het om een lunchpakketje gaat. Wat gaat er achter dat rustige uiterlijk verborgen? En hoe is hij zo geworden? Dat wordt in de verrassende conclusie duidelijk.

Poëtisch
De enige die emotie bij Bob weet los te weken is de gevonden pitbull-pup. De kleine viervoeter, die hij Rocco doopt, geeft Bob iets om voor te zorgen, en de liefde te geven die hij ver weggestopt had. Om het poëtisch te zeggen: Bob redt de hond, maar eigenlijk redt de hond hem. Rocco geeft Bob zijn gevoel terug. En degene die daar van meeprofiteert is de argwanende Nadia. Schuchter komen deze twee beschadigde zielen nader tot elkaar…

Hoop
‘The drop’ weet prima een mistroostig sfeertje te creëren, maar gelukkig zonder dat de kijker wegzakt in misère. Want er gloort hoop; het kan goedkomen met deze personen. En om dat te bewerkstelligen heb je soms geen ander mens nodig, maar een hond.