TrosKompas

f-hektor.jpg

Hector & the search for happiness (2014)

De Britse acteur Simon Pegg speelt in deze feelgoodmovie een onvolwassen psychiater die begint te twijfelen aan zijn eigen geluk. Een reis rond de wereld brengt hem in contact met nieuwe mensen, situaties en inzichten.

De wat onzelfstandige psychiater Hector (Simon Pegg) runt in Londen een succesvolle praktijk. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door zijn liefhebbende vriendin Clara (Rosamund Pike), die 's ochtends zijn ontbijt voor hem klaarmaakt en hem zijn sleutels achterna brengt. Hectors patiënten zijn van hem afhankelijk, maar veel baat hebben ze eigenlijk niet van zijn therapie. Op een dag wordt Hector zich bewust van de leegte die hem omringt. Hij besluit op reis te gaan om het geluk te zoeken, in de hoop zo ook zijn patiënten beter te kunnen helpen. Clara zwaait hem uit en daar gaat-ie: eerst naar China, dan naar Afrika en tot slot naar de VS. Onderweg ontmoet Hector allerlei vreemden, zoals een zakenman en een drugslord, maar ook oude bekenden, zoals zijn oude vriend Michael (Barry Atsma) en zijn ex-vriendin Agnes (Toni Collette). Overal pikt hij tegeltjeswijsheden op die hij keurig in een schriftje noteert, begeleid met fraaie tekeningen. Aan het eind van de reis heeft de hele tocht Hector toch wat wijzer gemaakt.

Tegelwijsheden
De basis voor deze film is een boek van de Franse psychiater François Lelord. Regisseur Peter Chelsom ('Serendipity', 'Hannah Montana: The movie') strikte voor de hoofdrol de Britse acteur Simon Pegg, die vooral bekend is van humoristische films als 'Shaun of the dead' en 'Hot fuzz'. In de bijrollen zijn talloze sterren te zien, van Jean Reno en Stellan Skarsgård tot Christopher Plummer en onze eigen Barry Atsma. Hector heeft ogenschijnlijk een prima leven; een knappe vriendin, een goede baan, gezondheid en welvaart. Hij is echter een behoorlijk saai persoon en ontbeert een eigen identiteit. Zijn zoektocht is nog wel te begrijpen, maar de invulling daarvan is erg oppervlakkig en clichématig. Hector toont bitter weinig initiatief; alles overkomt hem. Wanneer er dan iets echt naars gebeurt, hij wordt ontvoerd, heeft dat amper invloed op zijn gemoed. De simpele filosofietjes die hij onderweg opdoet en noteert, zijn van het scheurkalenderniveau. 'Hector...' is een vermakelijke film voor wie zijn kritische blik uitschakelt.