TrosKompas

f-magic_in_the_moonlight.jpg

Magic in the Moonlight (2014)

3

Woody Allen is met zijn 78 jaar de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd, maar blijft elk jaar trouw een film produceren. 'Magic in the moonlight' is niet de beste van de film-tovenaar, maar zijn trucjes zijn nog goed genoeg voor een vermakelijke avond. Woody Allen maakt al sinds 1966 films van wisselende kwaliteit. 'Blue Jasmine' van vorig jaar was een positieve uitschieter die drie Oscarnominaties opleverde, waarvan Cate Blanchett het beeldje voor Beste vrouwelijke hoofdrol binnensleepte. De verwachtingen voor 'Magic in the moonlight' waren dan ook hooggespannen, zeker omdat Allen weer een fijne cast bij elkaar bracht met onder anderen Colin Firth, Emma Stone en Marcia Gay Harden. In het acteurswereldje staan allen in de rij voor Allen.Goochelaar
'Magic in the moonlight' speelt in de jaren twintig en opent met een optreden van de oosters opgedofte illusionist Stanley, een leuke cynische rol die door Colin Firth wordt vervuld. Woody Allen brengt de illusies en het theatersfeertje erg fraai in beeld. Waarschijnlijk herinnerde het de regisseur aan zijn kinderjaren, toen hij als verlegen jongen goocheltrucs oefende op zijn kamer. Stanley is naast beroemd illusionist ook een erkend ontmaskeraar van paranormale fenomenen. Een bevriende goochelaar roept zijn hulp in voor zo'n klusje. Stanley vertrekt naar de idyllische Franse Rivièra om medium Sophie (Emma Stone) aan de tand te voelen op een prachtig landgoed met terrassen en waterpartijen. Daar blijkt dat Sophie allerlei dingen over hem weet die ze eigenlijk niet kán weten. Haar bijzondere gaven blazen hem binnen de kortste keren totaal omver en haar uiterlijk en lieve karakter laten hem ook niet onberoerd.

Vermaak
'Magic in the moonlight' is een film die exact past bij zijn titel. Hij is luchtig, grappig en nu en dan romantisch zonder dramatisch te worden. Je zou 'm ietwat oneerbiedig kunnen omschrijven als een Bouquet-reeksfilm; luchtige romantiek, maar dan goed gemaakt met aandacht voor beeld en acteerwerk. De fraaie omgeving en het jarentwintigsfeertje dompelen je binnen de kortste keren onder in een prettig zomergevoel en de acteurs doen de rest. Prima vermaak, maar tegelijkertijd bepaald geen magische ervaring die je nog jaren bijblijft.