TrosKompas

TK_F_TK1430_27_01.jpg

Planes 2: redden en blussen (2014)

Een nieuwe klassieker is 'Planes 2: Redden en blussen' niet, maar wel een vermakelijke animatiefilm met een prima verhaal, knappe animatie en leuke grappen.

In 2006 kwam 'Cars' uit, een film waarin auto's met ogen en monden de hoofdrol hadden. Het was niet de beste Pixar-film ooit, en dat gold helaas ook voor het drukke en flauwe 'Cars 2' (2011). Bij jonge kinderen deden de films het echter erg goed: de 'Cars'-merchandise met dekbedden en lunchboxen was niet aan te slepen. Geen wonder dat er een vervolg kwam: 'Planes', waarin hetzelfde concept op vliegtuigen werd toegepast. Daarin werd het sproeivliegtuigje Dusty omgetoverd tot een race-vliegtuig en won het een wedstrijd om de wereld.

Pick-uptruck
In dit vervolg blijkt Dusty's versnellingsbak kapot, met angstige duikvluchten tot gevolg. Dusty besluit zich om te laten scholen tot blusvliegtuig. Hij krijgt een stoomcursus in een natuurpark waar vaak grote branden ontstaan. Het verhaal biedt volop aanknopingspunten voor spannende oefen- en reddingsacties en er is ook ruimte voor grappige personages, zoals een pick-uptruck op de versiertoer en een indiaans transportvliegtuig met diepzinnige teksten. 'Planes 2' is een verrassend vermakelijke film die zelfs voor de ouders geen straf is. In de film wordt wellicht al een vervolgserie aangekondigd als een schip met de grappige naam Boat Reynolds wordt geïntroduceerd. Zou na 'Cars' en 'Planes' de film 'Boats' komen?