TrosKompas

f-Juliane-Koehler-zwei_leben_20000279_st_4_s-high.jpg

Zwei leben (2014)

De Duitse Oscarinzending 'Zwei Leben' behandelt enkele donkere bladzijden uit de Duitse geschiedenis, van de Tweede Wereldoorlog en Lebensborn tot Stasi en spionage. De setting is een Noors dorpje aan zee, waar zich een drama ontvouwt.

Noorwegen 1990.
Katrine (Juliane Köhler) is getrouwd met duikboot-kapitein Bjarte (Sven Nordin) en heeft met hem een volwassen dochter, Anne (Julia Bache-Wiig). Juist wanneer de alleenstaande Anne een baby'tje heeft gekregen, en voor hulp bij haar ouders aanklopt, duikt er een advocaat op die belangstelling heeft voor Katrine's verleden. Katrine blijkt de dochter te zijn van een Duitse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie had met een Noorse vrouw. In het kader van het Duitse Lebensborn-programma werd Katrine destijds, net als duizenden andere Arische kinderen uit dergelijke relaties, uit Noorwegen meegenomen en in Duitsland in een weeshuis geplaatst. Advocaat Sven eist hiervoor van de Noorse overheid compensatie voor de slachtoffers. Katrine groeide destijds op in Oost-Duitsland, maar kwam in 1969, midden in de Koude Oorlog, terug bij haar moeder Ase (Liv Ullmann) in Noorwegen. Nu de Muur is gevallen, reist Katrine terug naar Oost-Duitsland, op zoek naar haar verleden. Maar waarom zo stiekem? Wat heeft ze te verbergen?

Spionagethrillerachtig
Duitse filmmakers duiken zelfs zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog nog in het eigen oorlogsverleden om onderbelichte hoofdstukken naar boven te brengen. Over het Lebensborn-programma van de nazi's is al veel geschreven en er zijn ook al eerder films over gemaakt. Regisseurs Georg Maas en Judith Kaufmann leggen in deze verfilming van het boek 'Eiszeiten' van Hannelore Hippe echter ook een verbinding tussen die zwarte bladzijde uit het verleden en de geschiedenis van enkele decennia later. In 'Zwei Leben' gaan de nazimethoden naadloos over in Stasi-methoden. De talentvolle en succesvolle actrice Juliane Köhler zet hier heel knap een vrouw met een dubbelleven neer. Het script biedt telkens nieuwe onthullingen en spannende plotwendingen, die het familiedrama de sinistere sfeer van een spionagethriller meegeven. Opmerkelijk is de rol van de inmiddels bejaarde actrice Liv Ullmann, die haar lange, rijke carrière aan het afbouwen is. 'Zwei Leben' heeft niet de impact van 'Das Leben der Anderen', maar de thematiek doet er zeker aan denken.