TrosKompas

1_34.jpg

The sorcerer's apprentice (2010)

Veel mensen moeten er niet aan denken om weer een leerling te zijn. Uren met je neus in de boeken, goed opletten tijdens de les, proberen je tentamens te halen... In ‘The sorcerer’s apprentice’ is Dave ook een leerling, maar wel in een heel stoer vak: tovenaarskunsten!

Als tienjarig jochie komt Dave Stutler (Jay Baruchel) voor het eerst oog in oog te staan met tovenaar Balthazar Blake (Nicolas Cage). Deze benoemt de verbouwereerde Dave tot zijn leerling, maar direct hierop raakt Blake in een gevecht met zijn aartsvijand Maxim Horvath (Alfred Molina), waarna beide tovenaars van de aardbodem lijken verdwenen. Stutler is het voorval tien jaar later alweer bijna vergeten, tot Blake plots voor de deur staat. Stutler moet een spoedcursus tovenarij volgen, want hij is uitverkoren om samen met Blake de slechte Horvath te stoppen, die met zwarte magie de wereld wil veroveren. Met frisse tegenzin gat Dave aan de slag.

Tovenaars vs. vampiers
Gaan de tovenaars de slag om het bioscooppubliek winnen van de vampiers? Nadat Harry Potter jarenlang de bioscopen domineerde, doken zo’n twee jaar geleden de bloedzuigers op, en beleven zij met ondermeer de ‘Twilight’-films triomfantelijke successen. De magiërs laten dat niet zomaar op zich zitten, en slaan nu terug met ‘The sorcerer’s apprentice’. Wie vluchtig het plot leest zou denken dat de zevende Harry Potterfilm dit jaar vroeger uitkomt dan de geplande 18 november. Ga maar na: na gevangenschap komt er een aartsslechte tovenaar vrij. Hij ziet zijn soort als het superieure ras en wil de mensheid onderdrukken. Tegenover zich vindt hij een goede tovenaar die zijn magische krachten juist wil gebruiken om de mensheid te helpen. Samen met een tovenaarsleerling probeert deze het kwaad te stoppen. Dit klinkt als respectievelijk Lord Voldemort, Albertus Perkamentus en Harry Potter, maar hier heten ze Maxim Horvart, Balthazar Blake en Dave Stutler.

Prettig geprikkeld
Ondanks de Potter-overeenkomsten kan ‘The sorcerer’s apprentice’ prima op zichzelf staan. Als de 10-jarige Dave in het begin van de film de mysterieuze Arcana Cabana winkel van Balthazar Blake binnenstapt zal de fantasie van kijkers prettig geprikkeld worden. Het is een geheimzinnig kruip-door-sluip-door zaakje propvol curieuze vazen, stoffige boeken en voorwerpen waarvan je geen idee hebt wat het eigenlijk zijn. De winkel ademt avontuur uit, en dat begint direct voor Dave als Blake hem een tovenaarsring om de vinger schuift en tot ‘De uitverkorene’ bestempelt. Dit wordt prompt gevolgd door een imposant gevecht tussen Blake en aartsvijand Horvarth, waarbij de Arcana Cobana vakkundig tot puin wordt geslagen. Een magisch begin, die naarmate de film vordert echter wat van zijn glans verliest.

Excentriek gedrag
Al ligt dat niet aan de spelers. Er wordt vaak wat lacherig gedaan over Nicolas Cage, wiens intense spel regelmatig naar overacting neigt. Maar dat past wonderwel bij de rol van Balthazar Blake. Hij is een ruim duizend jaar oude tovenaar, die logischerwijs moet wennen aan het jachtige leven van het New York anno nu. Dus Blake’s excentrieke gedrag, rollende ogen en gezwollen taalgebruik zijn eigenlijk wel logisch. Tegenstander Maxim Horvath wordt ingetogen, maar met plezier neergezet door Alfred Molina. Hij maakt van Horvath een verrukkelijke Britse gentlemanschurk die met een minzaam glimlachje of opgetrokken wenkbrauw de strijd aangaat. En Jay Baruchel weet knap de irritatiegrens van de schlemiel Dave Stuttler binnen de perken te houden. Normaal is het lastig om een speelfilm lang naar een stotterende, houterige en over zijn eigen voeten struikelende nerd te kijken, maar Baruchel heeft een bepaalde aandoenlijkheid over zich waardoor je het hem vergeeft.

Kort optreden
De reden dat ‘The sorcerer’s apprentice’ gaandeweg aan magie inboet is het wel erg korte optreden van sommige bijrolspelers. Monica Bellucci mag als medetovenaar Veronica vooral gekweld kijken en één van Horvaths handlangers (een sinister klein meisje) wordt al afgeserveerd voordat ze goed en wel in beeld is. Maar wat vooral jammer is, is het snelle verdwijnen van Drake Stone (Toby Kebbell), de tovenaarsassistent van Horvath. Deze Stone is een showmannetje pur sang, een excentrieke kruising tussen David Copperfield en Hans Klok. Als hij in beeld komt moet je als kijker al lachen, en de film had zeker geprofiteerd van meer Drake Stone. Maar helaas, zijn beeldtijd is beperkt om de filmlengte binnen de perken te houden.

Geïnspireerde effecten
Gelukkig wordt er in ‘The sorcerer’s apprentice’ niet gekort op een aantal geïnspireerde effecten. De grote metalen vogels van het karakteristieke Chrysler-gebouw worden door Blake tot leven gewekt om als alternatief vervoermiddel te dienen. Horvath op zijn beurt betovert Charging Bull (het grote bronzen stierenbeeld dat symbool staat voor Wall street), om Blake en Dave aan te vallen. ‘The sorcerer’s apprentice’ als geheel heeft ons niet betoverd, maar kent zo absoluut zijn magische momenten.