TrosKompas

the_company_you_keep_60082338_st_1_s-high.jpg

The company you keep (2012)

Nick Sloan (Robert Redford) was ooit lid van een militante groepering, waarvan de leden veroordeeld zijn voor moord. Maar al tientallen jaren leeft hij hij onder een schuilnaam als advocaat. Zijn rustige leventje wordt bruut beëindigd als een vroeger lid wordt opgepakt, en de FBI plus een journalist jacht maken op de andere leden.

We begrijpen wel waarom Robert Redford ‘The company you keep’ -gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gordon- wilde maken. De acteur/regisseur is bijzonder geïnteresseerd in politiek, wat zich uit in de rollen die hij aanneemt (‘The candidate’, ‘Three days of the condor’), en de films die Redford regisseert (‘The Milagro beanfield war’, ‘Lions for lambs’). Maar ook als ‘burger’ laat hij zich regelmatig kritisch uit over de Amerikaanse overheid. ‘The company you keep’, met zijn politieke ondertonen, radicalisering, schuld en boete past wat dat betreft precies in zijn straatje.
Weather underground
Ben Shepard (Shia LeBeouf) werkt voor de lokale krant, als in zijn werkgebied Sharon Solarz (Susan Sarandon) wordt opgepakt. Ze was in de jaren 70 lid van de Weather underground, een militante organisatie die in Amerika bomaanslagen pleegden uit protest tegen de Vietnam-oorlog. Vastbesloten om een naam voor zichzelf te maken gaat Shepard op zoek naar de andere leden van de Weather underground. Hij komt erachter dat de van moord verdachte Nick Sloan nu door het leven gaat als advocaat Jim Grant (Robert Redford). Deze ziet zich genoodzaakt zijn 11-jarige dochter te verlaten en op de vlucht te slaan; Grant heeft de moord niet gepleegd, en wil zijn goede naam zuiveren voordat Shepard of de FBI hem vindt…

Paranoiathriller
De film heeft verhaaltechnisch raakvlakken met ‘All the president’s men’, waarin Redford een hoofdrol speelde. Ook in ‘The company you keep’ is een prominente rol weggelegd voor een journalist, die achter een schijnbaar onschuldig nieuwsverhaal komt, dat tot zijn eigen verbazing steeds groter en politiek gevoeliger wordt. Het sfeertje op de werkvloer van deze Ben Shepard heeft duidelijk overeenkomsten met de paranoiathriller uit 1976. In die zin, dat er niks veranderd lijkt in 37 jaar! De bureaus zijn bezaaid met papieren, boeken, en documenten. Redford lijkt met tegenzin computers te hebben neergezet omdat hij nu eenmaal niet anders kan, maar als Shepard op pad is (helemaal in de journalistenlook van versleten kloffie en driedagenbaard) zijn z’n belangrijkste wapens een beduimeld notitieblokje en afgekloven pen. Als een terriër bijt hij zich vast in het Nick Grant/Jim Sloan-verhaal, en met zijn doortastende, brutale manier van werken is hij zelfs de FBI steeds een stapje voor.

Degelijk
Het is de negende film die Redford regisseert, sinds zijn debuut ‘Ordinary people’ in 1980. Redford de regisseur is een degelijk filmer. Je kan zijn films soms herkennen aan een politiek stempel, maar nooit aan visuele flair. Rustig en bedaagd filmt hij, met actie- en emotionele scenes die nooit over de top zijn. ‘The company you keep’ moet het dus hebben van het verhaal, en daar is in potentie niks mis mee. De sympathie van de kijker schuift heen en weer tussen de journalist en de advocaat. Je gunt Sherard zijn primeur, maar vindt het tegelijkertijd lastig dat de onschuldige Jim Grant hierdoor op de vlucht moet slaan.

Bijna tachtig
Het verhaal is oké, maar waar Redford een fout maakt is in zijn hoedanigheid als acteur. Hij had zichzelf niet in de hoofdrol moeten casten. De goede man wordt over drie jaar tachtig! Hij is hierdoor ongeloofwaardig als vader van een 11-jarige dochter. En het baseballpetje en leren jack waar hij zich mee vermomt, passen niet meer bij een man van die leeftijd. Als we zijn Jim Grant zien rennen, maken we ons meer zorgen over zijn hart, dan of hij zijn achtervolgers kan afschudden. En als Grant van een hek af springt, hopen we maar dat zijn broze botten het houden… we zijn absoluut niet anti-krasse knarren, maar het personage had moeten worden ingevuld door iemand van in de vijftig.

Oscars
Qua leeftijd klopt het niet, maar met de cast is niks mis. Redford is nog steeds zo’n grootheid in Hollywood dat hij zonder moeite een blik topacteurs kan opentrekken: Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Chris Cooper, Terrence Howard, Stanley Tucci, Richard Jenkins, Anna Kendrick… allen acteurs die minstens Oscar-genomineerd zijn geweest (drie ervan hebben daadwerkelijk het goudkleurige beeldje gewonnen). En naar zo’n groep topspelers is het altijd fijn kijken. De moordzaak in ‘The company you keep’ is niet verjaard... maar de hoofdrolspeler wel.