TrosKompas

WRECKITR_KArt_Brick_Teaser2_L.jpg

Wreck-it Ralph (2012)

In computergames draait het meestal om de held. Een held is echter niets zonder een goede schurk. Maar krijgen zij ooit de credit die ze verdienen? Ho maar! 'Slechterik' Ralph is dat nu zat. In zijn poging om een held te worden brengt hij echter de hele gameswereld in gevaar.John Lasseter is de creatief directeur van Disney en van Pixar. Eén persoon aan het roer van deze twee giganten: dat zorgt onvermijdelijk voor kruisbestuiving. Pixars 'Brave' had de sprookjesachtige, magische elementen in zich waar Disney bekend om is. Nu brengt Disney 'Wreck-It Ralph' uit, waar we dan weer typische Pixar-dingetjes in herkennen.

Te beginnen met het voorfilmpje, dat hier overigens niet zo sterk is als bij de Pixar-films. Daarna wordt echter sterk revanche genomen met de hoofdfilm, die een origineel, fris verhaal vertelt met een fijn scherp randje. Precies wat Pixar-klassiekers als de 'Toy story'-trilogie ook zo onweerstaanbaar maakt.

Arcadehal
'Wreck-It Ralph' speelt zich af in een arcadehal, oftewel een zaal vol spelletjeskasten. Na sluitingstijd verlaten alle personages hun spel en komen ze bijeen in Game Central Station, waar ze lekker chillen met elkaar, ervaringen uitwisselen of een luisterend oor vinden. Dat laatste heeft Ralph hard nodig. Al dertig jaar is hij de 'bad guy' in het spelletje 'Fix-It Felix'. Niks mis mee, maar ook als het spel is afgelopen kijken zijn medepersonages hem nog met de nek aan. Ralph denkt dat dit zal veranderen als hij, net als held Felix, een medaille zal winnen. Via Game Central Station glipt hij naar binnen bij het hypermoderne schietspel 'Hero's duty', waar Ralph door een bizarre samenloop van omstandigheden een gouden plak in handen krijgt. Succes dus? Nee, niet helemaal. Tijdens zijn ontsnapping uit 'Hero's duty' (waarbij hij in het suikerzoete racespel 'Sugar rush' belandt) lift er een virusachtig wezen mee. Ralph moet nu echt een held worden om dit wezen te stoppen, voordat het de hele arcadehal besmet.

Donkey Kong

'Wreck-it Ralph' gaat in vogelvlucht door dertig jaar gameontwikkeling. Iedereen die jong was in de jaren tachtig, zal bij het zien van het spel 'Fix-It Felix' weemoedig aan die tijd terugdenken. Het is een soort Donkey Kong-spel, in de zin dat een handige klusjesman (Felix) een hoog gebouw moet zien te beklimmen, terwijl een grote bruut (Ralph) allerlei obstakels naar hem gooit. Wat een wereld van verschil met de moderne 'first person shooter' 'Hero's duty'! Dit is een razendsnel, intens schietspel, waarin je als commando hordes buitenaardse parasieten (Cy bugs) moet afknallen.

En ten slotte is er het racespelletje 'Sugar rush', waarbij het glazuur spontaan van je tanden springt, zo suikerzoet ziet het eruit.Testosteronsfeertje Je merkt dat de makers echt moeite hebben gedaan om de 'look & feel' van de drie games kloppend te maken, en dat is fijn om te zien. 'Fix-It Felix' heeft die zalig simpele graphics en muziek waardoor het vroegere gamesfeertje perfect wordt benaderd. 'Hero's duty' heeft het typisch pompeuze testosteronsfeertje dat dit soort spellen zo kenmerkt. En in 'Sugar rush' is echt alles van snoep gemaakt: bomen van lolly's, wolken van suikerspinnen, en zelfs het opwaaiende 'stof' blijkt cacaopoeder.

Echt hilarisch wordt het als personages uit het ene spel in het andere terechtkomen, zoals de simpele Ralph die in 'Hero's duty' compleet overdonderd wordt door het stressvolle oorlogsfront aldaar, en de ijzervretende 'Hero's duty'-sergeante Calhoun, die in het schattige 'Sugar rush' achter een ontsnapte Cy bug aanzit. En dan komt er ook liefde in het spel: de aartsbrave Felix vindt die stoere Calhoun wel heel erg leuk.LuchtigDe boodschap van de film wordt op een luchtige manier gepresenteerd. Ralph bezoekt namelijk een praatgroep van bad guys, waarin ze leren dat het spélen van een slechterik niet betekent dat je een slechterik bént. Fans zullen in de kring snoodaards figuren uit spellen als 'Street fighter' herkennen, of op zijn minst een van de spookjes uit Pac-man. Verder laat de film regelmatig klassieke gamesfiguren als Sonic the Hedgehog, Q*bert en de barman uit 'Tapper' langskomen.

Maar het leukst zijn de verzonnen gamefiguren uit 'Wreck-It Ralph'. Zo is Ralph een lobbes die je meteen in je hart sluit. Voor hem is de term 'ruwe bolster, blanke pit' uitgevonden. Hij slaat de handen ineen met buitenbeen-bondgenoot Vanellope von Schweetz. Zij is een personage uit 'Sugar rush' dat niet meer mag racen vanwege een foutje in haar programmering. Laat haar schattige uiterlijk je niet misleiden: Vanellope weet de boertige Ralph prima van repliek te dienen, wat een heerlijke kibbelrelatie oplevert.

Aanrader!
Ook voor de mensen die niks met games hebben is 'Wreck-It Ralph' een aanrader, door de humor, ronde personages en echte emotie. Het is dat 'Wreck-It Ralph' niet gebaseerd is op een bestaand spel, want dan had het de benaming 'beste game-verfilming ooit' dik verdiend.