TrosKompas

robot_and_frank_48050631_st_2_s-high.jpg

Robot & Frank (2012)

Nu de westerse wereld in rap tempo aan het vergrijzen is, neemt ook het aantal films over ouderen toe. 'Robot & Frank' past in die trend, al is deze humoristische film eigenlijk prima geschikt voor alle leeftijden.

Meesterinbreker Frank (Frank Langella) is inmiddels op leeftijd en begint langzaam zijn geheugen te verliezen. Hij woont nog op zichzelf, maar zijn zoon Hunter (James Marsden) en dochter Madison (Liv Tyler) vinden dat eigenlijk niet zo'n prettig idee; ze maken zich zorgen. Hunter bedenkt een oplossing en schenkt zijn vader een huishoudrobot, die wast, kookt en strijkt, en tegelijk de gezondheid van Frank in de gaten houdt. Frank ziet deze inbreuk op zijn privacy helemaal niet zitten en vraagt Robot meteen hoe hij hem kan uitzetten. Robot laat zich echter niet aan de kant schuiven en neemt zijn taken serieus. Hij zet Frank aan tot korte wandelingen en vergezelt hem bij de regelmatige uitstapjes naar de bibliotheek, waar bibliothecaresse Jennifer (Susan Sarandon) nog het enige sociale contact van Frank vertegenwoordigt. Frank wil van Robot af, tot hij ontdekt dat deze hem kan helpen bij een inbraak. Frank leeft direct weer op.

Nabije toekomst

De vergrijzing slaat inmiddels ook in Nederland toe en er wordt al volop gebruikgemaakt van technische hulpmiddelen om de bijkomende problemen op te lossen. Rollators, trapliften en tilliften maken het leven van veel senioren een stuk gemakkelijker. Debuterend regisseur Jake Schreier gaat een stap verder; hij neemt een sprongetje naar de nabije toekomst en introduceert een handige huishoudrobot. Robot uit de film blijkt verdraaid kundig te zijn en lijkt gaandeweg steeds meer menselijke eigenschappen in zich te herbergen. De 74-jarige hoofdrolspeler Frank Langella (magistraal in 'Frost/Nixon') is heel overtuigend als aftakelende bejaarde, en hij krijgt prima tegenspel van de robotstem van Peter Sarsgaard. Doordat de maker geen nadrukkelijke keuze heeft gemaakt voor comedy, drama, sciencefiction of thriller, blijf je als kijker inhoudelijk licht onbevredigd achter. Toch wekken de helderheid van het verhaal en de charme van het spel een positief eindgevoel op.