TrosKompas

AVEU.jpg

À l'aveugle (2012)

De laatste jaren komen er heel wat bijzondere thrillers uit Scandinavische landen. Een film in dezelfde stijl is het Franse 'À l'aveugle', waarin een agent die het leven moe is, het opneemt tegen een blinde seriemoordenaar.

Na de films uit de 'Millennium'-trilogie, 'Snabba cash' en 'Headhunters' en het succes van een tv-serie als 'The killing' zou je haast denken dat de Scandinaviërs het alleenrecht hebben op thrillers met kleurrijke personages. Niets is minder waar. Dat bewijst het Franse 'À l'aveugle',naar een idee van Luc Besson, een film die een tekort aan spanning goedmaakt met ijzersterke karakters. Daarnaast heeft deze thriller een heerlijk film-noir-sfeertje, door de vele scènes in donkere steegjes met gestaag neervallende regen.

Opgehangen
In een van de eerste scènes trekt agent Lassalle (Jacques Gamblin) een bivakmuts over zijn hoofd, verbergt zijn kentekenplaten en rijdt met doodsverachting door het drukke Franse verkeer. Nadat hij zijn vrouw verloor bij een auto-ongeluk is Lassalle levensmoe geworden. Hij drinkt, laat met frisse tegenzin zijn hond uit en heeft niets meer om voor te leven. Tot een vreemde moord zijn aandacht trekt. Een vrouw is opgehangen in haar eigen appartement zonder spoor van een dader.

Sterke spanning

Even later wordt een rijke man door een explosie gedood. Lassalle denkt dat de hyperintelligente en zelfverzekerde Narvik de dader is, maar niemand gelooft hem. Narvik is immers blind... 'À l'aveugle' werkt de spanning tussen de zelfverzekerde blinde in pak en de morsige agent goed uit. Het is dat iedereen Frans spreekt, anders zou je geloven dat deze film uit een Scandinavisch land kwam.