TrosKompas

Freek Vonk

Rendieren

Rendieren vormen een van de vijftig hertensoorten in de wereld. Binnen de hertenfamilie zijn ze vrij speciaal. In Noorwegen kom ik ze tegen, prachtig!

Wat maakt rendieren zo speciaal? Niet alleen mannetjes dragen een fraai gewei, ook vrouwtjes doen dat. Net als bij andere hertensoorten valt dat gewei er elk jaar af, en het groeit het jaar daarop gewoon weer aan. Het gewei is ooit ontstaan in de evolutie als een verdediging tegen roofdieren, maar tegenwoordig gebruiken rendieren het ook gewoon tegen elkaar. Zo bepalen ze ermee wie de baas is. Over het algemeen geldt, hoe groter het gewei, hoe gevaarlijker en sterker het rendier!

En rendieren heten niet voor niets rendieren. Als ze niet aan het eten zijn, zijn ze continu in beweging. Ze leggen gigantische afstanden af. Soms migreren ze 10.000 tot 12.000 km. Ze komen dan ook in een groot gedeelte van de wereld voor: in een brede strook over Noord-Amerika, Canada en Alaska, Noord-Europa en Noord-Azië.

60 à 80 km/u
Natuurlijk rennen rendieren niet de hele tijd, meestal lopen ze op hun gemak. Ze rennen pas wanneer ze achternagezeten worden door roofdieren zoals wolven of beren. Hun topsnelheid ligt tussen de 60 en 80 km/u. Rendieren hebben brede hoeven zodat ze niet zo snel wegzakken. Dat is wel nodig ook, want sommige rendieren wegen wel 300 kilo. Doordat er een scherp randje onder de hoeven zit glijden ze niet zo makkelijk uit en hebben ze meer grip op de gladde bodem.

Verder gebruiken rendieren hun hoeven ook om sneeuw weg te harken, zodat ze bij de lekkere sappige plantjes kunnen komen die onder de sneeuw groeien. Zo zijn rendieren goed aangepast aan hun favoriete leefgebied. Want voor rendieren geldt, hoe kouder hoe beter. Liever hebben ze een berg sneeuw, dan de hele dag zon!

rendier

 

Beeld: © Are G Nilsen CC BY-SA 3.0

BANNER_FREEK