TrosKompas

Freek Vonk

Reuzenooievaar

Op de Pantanal in Brazilië, ’s werelds grootste moerasgebied, zie ik hoog in een boom een groot nest waar twee gitzwarte koppen uitsteken. Ik zie meteen wat het is!

Een nest met reuzenooievaars. Wat een vogels zijn dit! Ze zijn prachtig met die gitzwarte koppen. Deze vogels hebben een spanwijdte van 2,5 meter, en omdat ze zo groot zijn hebben ze vanaf de grond ook wel een paar flinke passen nodig om op te stijgen. Tijdens het warme gedeelte van de dag glijden ze vaak – heel lui, maar heel handig – op de warme luchtstromen. Hier worden deze vogels ook jabiroes genoemd, deze naam komt van de lokale Zuid-Amerikaanse talen en betekent ‘gezwollen nek’, naar de opvallende opgezwollen hals. Reuzenooievaars hebben inderdaad een opvallende hals, met een rode basis. Of eigenlijk is dit stukje huid meestal rozig, maar wanneer de ooievaars opgewonden raken over iets, wordt de nekbasis helderrood, doordat er meer bloed doorheen stroomt.

Groot nest
Je ziet ze overdag vaak op de grond zoeken naar voedsel. Ze eten vissen, kreeftachtigen en insecten, maar ook reptielen zoals hagedissen en slangen. Eigenlijk eten ze alles wat in hun snavel past, en dat is een hoop! Ze rennen vaak op een drafje achter hun eten aan. Zodra ze een prooi te pakken hebben, slokken ze deze met een achterwaartse beweging van de kop zo naar binnen. En dit is natuurlijk een paartje; een mannetje en een vrouwtje. Jabiroes blijven vaak voor enkele broed-seizoenen bij elkaar. Normaal gesproken leven ze in groepen, maar tijdens het broedseizoen zondert het paartje zich van de groep af. Ze hebben een groot nest, zeker twee meter in doorsnee. Oudervogels blijven nog lang voor hun kroost zorgen. Omdat de energiekosten hoog zijn, broedt een paartje meestal maar om het jaar. Wat een geluk dat ik net zo’n nest zie!

1280px© Publiek domein

BANNER_FREEK