TrosKompas

Freek Vonk

Zorilla

De zorilla is de Zorro onder de marterachtigen met zijn zwarte masker en dappere karakter. Alleen is zijn wapen geen degen, maar stank!

Dit dier is de Afrikaanse kleinere versie van een stinkdier. Het zijn echte jagers, ze graven met hun lange klauwen insecten-larven uit maar ook muizen in hun holletjes. Tot wel 30 cm diep in de grond. Zorilla’s brengen het grootste deel van hun tijd alleen door en zijn erg territoriaal. En het zijn nachtbrakers. Ze komen pas rond tien uur ’s avonds hun bed uit en liggen er alweer in voor de zon opkomt. Hun sterk contrasterende kleurenpatroon is uiteraard – net als bij stinkdieren – bedoeld als waarschuwing. Alleen een domme of onervaren belager negeert deze. Als een zorilla zich bedreigd voelt, waarschuwt hij eerst door met zijn rug naar de aanvaller toe te staan en zijn heel lange haren uit te zetten. Hierdoor lijkt hij nog groter en is hij beter te zien. Wanneer die boodschap niet afschrikt, gaat hij sissen en grommen. Het grommen gaat over in schreeuwen en dan steekt hij zijn staart omhoog, klaar om te vuren! Nu is het menens. De vloeistof die uit z’n anaalklieren komt stinkt vreselijk en de stank blijft dagen hangen. Wanneer het spul op de huid komt, veroorzaakt het een sterk branderig gevoel en wanneer het in de ogen komt kan het voor tijdelijke blindheid zorgen.

Knap mikken
Zorilla’s zijn meesters in mikken. Ze houden hun achterlijf zó, dat ze de stinkstof in een boogje richting de pestkop kunnen lanceren; dat heeft een grotere raakkans. Soms is een roofdier erg volhardend en moet een zorilla overgaan tot zijn laatste trucje: dood spelen. Maar niet helemaal dood; hij draait, al liggend, met zijn cirkelende belager mee, zodat hij altijd zijn rug naar hem heeft toegekeerd en niet zijn kwetsbare buik. Ook al ligt hij daar voor het oog op een presenteerblaadje, veel roofdieren hoeven geen prooi die niet meer beweegt en waar een vreselijke, rottende walm omheen hangt. Zelfs leeuwen halen hun neus op voor deze sluwe superstinkerds!

BANNER_FREEK