TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Elvis Presley

Hij was de droom van elke jonge vrouw, de sexy met zijn heupen draaiende zanger Elvis Presley. Zijn dood sloeg in als een bom.

Op 16 augustus 1977 hoorde men op de radio en televisie het verschrikkelijke nieuws. De ‘King of Rock and Roll’ was op 42-jarige leeftijd over­leden. Voor het eerst in de geschiedenis overleed een popster met zo’n status als die van Elvis (1935-1977). De wereld stond even stil. Uit de autopsie bleek dat de inmiddels zwaarlijvige zanger zijn lichaam volledig geruïneerd had door langdurig medicijnmisbruik, wat een hartstilstand had veroorzaakt. Met ‘Way down’ had hij net een hit gescoord. Het nummer schoot na de bekendmaking van zijn dood omhoog in de hitlijsten.

Graceland
Ongeveer tachtigduizend mensen togen na dit trieste nieuws naar Graceland, het landgoed van Elvis in Memphis. Daar namen ze huilend afscheid van de zanger die vanaf 1954 met zijn eerste hitsingle ‘That’s all right’ menig vrouwenhart had veroverd. ‘The King’, die meer dan 123 liedjes had geschreven en in 33 bioscoopfilms had gespeeld, werd twee dagen later begraven op de Forest Hill-begraafplaats naast het graf van zijn moeder. Nadat er een poging was gedaan om zijn stoffelijk overschot te stelen, werd zijn lichaam herbegraven in Graceland. Tot op de dag van vandaag wordt daar op zijn sterfdag door duizenden fans een wake gehouden om hem te herdenken.

Muzikale invloed
Overigens gelooft niet iedereen dat Elvis is overleden. Er bestaan tientallen complottheorieën. Had hij zijn eigen dood in scène gezet omdat hij een miljoenenschuld had bij de toen heersende maffia? Of is hij die oude tuinman, die men nog steeds ziet rondscharrelen op Graceland? Levend of niet, Elvis heeft een cruciale rol gespeeld in de wereldwijde muziekgeschiedenis.

elvis_ea© E.A.