TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

De moedermavo

In de jaren zeventig gaf de moedermavo vrouwen behalve meer kennis ook veel meer zelfvertrouwen. ‘Het enige recht is het aanrecht’ werd thuis niet meer gepikt.

Anton Remmers, toenmalig hoofd van de Dr. Ariëns Mavo in Middenmeer, kreeg in 1972 van moeder Margriet de vraag: of zij óók naar de mavo mocht? Veel vrouwen van haar generatie hadden niet meer onderwijs gehad dan alleen de lagere school of hooguit de huishoudschool. Overigens bestond er al wel volwassenen­onderwijs, maar dat vond plaats in de avonduren. Alleen geschikt voor mannen, want vrouwen behoorden toentertijd netjes thuis. Remmers plaatste een oproep in de krant: of er animo was voor dit zogenaamde ‘tweedekansonderwijs’. Vrouwen van heinde en verre reageerden dolenthousiast. Ook het ministerie van Onderwijs vond het wel een mooi initiatief, maar had hiervoor géén budget. Remmers gaf niet op en bleef verzoeken indienen. In 1975 kwam er eindelijk geld beschikbaar en startte hij met de allereerste moedermavo.

Zelfvertrouwen
Het bleek een succes­formule. Landelijk openden vele scholen hun deuren. In de jaren tachtig ploeterden maar liefst 100.000 vrouwen drie jaar lang op alleen de vakken die nodig waren voor het eindexamen. De lessen werden gegeven tijdens de schooltijden van de kinderen. Er kwamen zelfs crèches voor de allerkleinsten, zodat moeder rustig naar school kon. Tussen de afwas en de strijk door werd het huiswerk gemaakt. Niet alle mannen waren even blij met de moedermavo, want hun vrouwen werden veel te slim! Veel vrouwen voelden zich gesteund toen bleek dat ook de vrouw van toenmalig minister van Onderwijs Van Kemenade naar de moedermavo ging. Het einde In 1997 ging de moedermavo over in de roc’s, waar de nadruk meer lag op het beroepsonderwijs voor jongvolwassenen. Steeds minder moeders gingen terug naar school. Maar de groep die vanaf de jaren zeventig een tweede kans kreeg heeft de moedermavo echt als een cadeautje ervaren.

ANP-893696 © ANP

BANNER_ROVERS

Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.