TrosKompas

Freek Vonk

Franjeaap

Ik ben in Rwanda, een klein land ingeklemd tussen Congo en Uganda, en op zoek naar chimpansees. Maar in de dichtbegroeide jungle zie ik eerst een ander dier. Een zwart-witte franjeaap!

Het franjeaapje zit hoog in de bomen, en niet voor niets. Afgezien van het feit dat deze franjeapen daar het meeste voedsel vinden, namelijk lekker verse bladeren, zitten ze daar vanwege hun veiligheid. Er wordt namelijk behoorlijk op ze gejaagd. Vanuit de lucht moeten ze uitkijken voor grote roofvogels zoals arenden, maar ook vanaf de grond dreigt gevaar.

En dat gevaar komt van een andere apensoort. Chimpansees vinden franjeapenvlees namelijk heerlijk en jagen dan ook volop op ze. Franjeapen leven in groepen van tientallen dieren, en als ze ’s nachts hoog in de boomtoppen slapen, is er altijd minstens één franjeaap wakker. Die kan, wanneer er gevaar dreigt, de rest van de groep waarschuwen via een alarmroep.

Acrobaten
Als ze opgejaagd worden door chimpansees, klimmen franjeapen vaak naar het hoogste puntje van een boom. De chimpansees kunnen daar niet komen omdat ze te zwaar zijn, terwijl franjeapen veel lichter zijn. Mochten de chimpansees toch dichtbij komen, dan kunnen franjeapen als acrobaten door de boomtakken springen om te vluchten.

Soms lukt het ze niet te ontsnappen aan deze vleesetende primaten. De chimpansees eten ze dan met huid, haar en botten op. Voorlopig zijn deze franjeapen in elk geval nog veilig, maar wat er vannacht of morgen gebeurt weet je natuurlijk nooit. De natuur kan soms hard zijn!

TK1732_126_01

Beeld: © Getty Images

BANNER_FREEK


popup1019.jpg